Uutislistaukseen

Lähikuva SPR:n vapaaehtoisesta neuvomassa maahanmuuttajaa matematiikan tehtävissä kannettavan tietokoneen ä... – Minusta on tärkeää, että maahanmuuttajat oppivat suomen kielen. Ilman sitä heidän on hankala pärjätä arkisissa asioissa, SPR:n vapaaehtoinen Kersti Kirjalainen sanoo ja neuvoo Fartun Hassania matematiikan tehtävissä.

Kahvia, teetä ja sympatiaa maahanmuuttajien kielikahviloissa

1.2.2021 17.26

Kielikahvilat eivät tulisi toimeen ilman seurakunnan ja SPR:n vapaaehtoisia. Kielikahviloissa maahanmuuttajat pääsevät puhumaan suomea ja saavat apua kotiläksyissä.

Ruskeasuon seurakuntakeskus Rastin peremmän salin perukoilta kuuluu puheensorinaa. Tiistai-iltapäivän kielikahvilaryhmä on juuri lopettanut selkouutisten katselun.

– Yleensä katsomme aluksi yhdessä selkouutiset ja keskustelemme päivän polttavista aiheista. Jos joku ei ole ymmärtänyt kaikkea uutisista, käymme asioita yhdessä läpi, Töölön seurakunnan työntekijä Jonna Hagelberg sanoo.

Hagelberg vastaa Töölön seurakunnan kielikahviloiden toiminnasta. Kielikahvilat ovat syntyneet Jalkautuva neuvonta -hankkeesta, jonka tavoitteena on ollut edistää maahanmuuttajien hyvinvointia ja estää syrjäytymistä. JANE-hanke päättyi vuoden 2019 lopulla, mutta Töölön seurakunta päätti jatkaa hankkeen käynnistämiä kielikahviloita. Kahviloita on järjestetty viikoittain Ruskeasuolla ja Pikku Huopalahden asukastalolla. Kahviloissa noudatetaan ohjeita turvaväleistä ja hyvästä hygieniasta. Kahvilatyöhön osallistuvat Töölön seurakunnan ja Länsi-Helsingin SPR:n vapaaehtoiset.

Töölön seurakunnan työntekijä, SPR:n vapaaehtoinen ja italialalainen kielikahvilan osallistuja juttelevat pöydän äärellä.

Töölön seurakunta ja Länsi-Helsingin SPR järjestävät kielikahviloita yhteistyössä. Töölön seurakunnan kielikahvilatyöntekijä Jonna Hagelberg juttelee Simone Gaglionen ja SPR:n vapaaehtoisen Henrik Westerlundin kanssa kielikahvilassa.

Vapaaehtoisten varassa

Uutisten jälkeen osa kahvittelijoista ryhtyy pelaamaan kuvanselityspeliä. Ensimmäiseksi pelaajat jakavat kokemuksiaan siitä, millaista oli syödä suomalaista makkaraa ensimmäistä kertaa.

Toiset kahvittelijoista eivät ole pelituulella. He haluavat keskittyä koulutehtäviinsä ja kielikahvilan vapaaehtoiset auttavat niiden teossa.

Kielikahvilat eivät tulisi toimeen ilman vapaaehtoisia. SPR:n vapaaehtoiset Kersti KirjalainenTuula Linsiö ja Kirsi-Marja "Kiti" Ahola auttavat tänään kotiläksyissä. Ahola ja irakilainen Mohammed Shablawy perehtyvät maantieteeseen. Kirjalainen ja somalialainen Fartun Hassan ovat uppoutuneet matematiikan tehtävien tekemiseen. Kertolasku tuntuu maahanmuuttajaäidistä vaikealta, melkein mahdottomalta. Mutta läksyapu-Kersti on toista mieltä.

– Sähän olet oikeasti hyvä näissä! Sulla on hyvä matikkapää, olet tehnyt paljon vaikeampiakin laskuja tuosta vaan. Muista vaan aina tehdä niin kuin tässä mallissa, Kirjalainen sanoo.

Suomea ja sympatiaa

– Rakastan Suomea! Tulin Suomeen ensimmäistä kertaa yliopistoon vaihto-opiskelijaksi. Ihastuin Suomeen ja halusin tulla tänne takaisin, kun olin valmistunut, italialainen Simone Gaglione sanoo.

Gaglione on vannoutunut Suomi-fani ja viihtyy hyvin kielikahvilassa. Pikku Huopalahdessa asuva mies näki naapurustossaan mainoksen kielikahvilasta ja kiinnostus toimintaan heräsi. Sittemmin hänestä on tullut vakituinen osallistuja. Suomalaistunut italialainen tulee kielikahvilaan tapaamaan tuttuja ja puhumaan suomea. Kahvila on tärkeä paikka suomen kielen harjoitteluun niille, joiden kotona ei puhuta suomea.

– Tänne on helppo tulla, sillä asun lähellä. Tulen tänne aina, kun vain voin. Ensimmäisellä kerralla minua hieman jännitti, mutta turhaan. Täällä on ystävällinen tunnelma. Puhumme paljon ja se on minulle tärkeää, Gaglione sanoo.

Lähikuva italialaisesta nuoresta miehestä juttelemassa SPR:n vapaaehtoisen kanssa kielikahvilassa.

Simone Gaglione pääsee harjoittelemaan kielikahvilassa suomen kielen puhumista SPR:n vapaaehtoisen Henrik Westerlundin kanssa.

Tule mukaan vapaaehtoiseksi kielikahvilaan! Huomaathan, että koronarajoitukset vaikuttavat kielikahviloidemme toimintaan. Tarkista ajantasaiset tiedot verkkosivujemme tapahtumakalenterista. Lisätietoja kielikahviloista: Jonna Hagelberg, jonna.hagelberg@evl.fi. Huomaathan, että juttu on tehty syksyllä 2020 ennen laajaa kasvomaskisuositusta.

Teksti ja kuvat: Anne Leinonen