Se tärkein kysymys 

Koskelan sairaala-alueella joulukuun alussa 16-vuotiaan menehtymiseen johtanut kiusaamis- ja pahoinpitelytilanne on järkyttänyt ja puhututtanut suuresti. 

Kun autolautta Estonia upposi, Helsingin silloinen piispa Eero Huovinen kysyi julkisesti ”Miksi Jumala nukkui?" On ikuinen kysymys, niin kutsuttu teodikean ongelma, miksi Jumala, jos hän kerran on kaikkivaltias, sallii tässä maailmassa kärsimykset. 

En mielikuvituksessani pysty näkemään Jumalaa hahmona, joka shakkiottelija-tyyppisesti siirtelee ihmisiä maan päällä. Enkä siis myöskään syyllistämään häntä maailmamme epäkohdista. 

Ihmisoikeustaistelija Martin Luther Kingiä lainaten: ”Ihmiskunta ei voi vain kädet puuskassa istua ja odotella, että joku korkeampi voima hoitaa asiat”. Maailmamme ei tule koskaan olemaan täydellinen tai läpeensä hyvä. Työtä riittää, kun silmänsä avaa. 

Olen viimeisen vuoden aikana päässyt Pasilan alueella todistamaan hyvää tekevien tahojen työtä ja niiden merkitystä. Paikallisen nuorisotalon työntekijät, Nuorisotyö raiteilla -hankkeen ja Stadin jalkautujien ammattilaiset ovat todellisia kohtaajia ja kuuntelemisen mahdollistajia. Myös Triplan järjestyksenvalvojat, joista osa on erikseen koulutettu nuorten parissa toimimiseen, ansaitsevat ison peukutuksen. 

Nuoriso-ohjaajat mielletään usein virikkeitä tarjoaviksi puuhatahoiksi ja järjestyksenvalvojat kuripitäjiksi. Nuo roolit ovat kuitenkin vain viipale kokonaisuudesta. Näiden osaajien toiminnan ytimenä on juuri kohtaaminen. Ja väitän, että sitä jokainen meistä osaa, kukin tavallaan. 

Voiko olla mitään sen tärkeämpää kuin kysyä lähelläsi olevalta ihmiseltä ”Mitä kuuluu?” Tuon sanaparin ääneen sanominen saattaa olla kuulijalle päivän merkitsevin tuokio. Muistatko itse, miten hyvältä tuntui, kun sinulta viimeksi kysyttiin sitä? Kun joku oli sinusta ja asioistasi aidosti kiinnostunut. 

Tarvitsemme toisiamme. Kukaan ihminen ei ole saari, en minäkään.

Teksti: Mikko Saari

Kirjoittaja on nuorisotyönohjaaja. Kolumni on julkaistu alun perin Töölöläinen-lehden numerossa 01/2021.