Turvallisesti kulttuuritapahtumiin ja seurakunnan musiikkitilaisuuksiin 

Muusikoille ja kulttuurin parissa työskenteleville ihmisille kulunut vuosi on ollut lohdutonta aikaa. Maaliskuussa yhtäkkinen yleisötilaisuuksien kieltäminen aiheutti freelance-toimijoille käytännössä täydet tulonmenetykset. Opetus- ja kulttuuriministeriön huhtikuussa toteuttaman kyselyn perusteella koronapandemia on vaarantanut oleellisesti taiteen, kulttuurin ja luovien alojen toimintaa. Music Finlandin arvion mukaan kotimaisen musiikkialan arvo laskee tänä vuonna peräti 235 miljoonaa euroa. Jos ajatellaan koko tapahtumateollisuuden toimialaa, sen arvosta uhkaa kuluvana vuonna kadota jopa 1,5 miljardia euroa. Vaikutus on siis suuri jo kansantaloutemme kannalta. 

Kesän alussa kulttuuritapahtumia voitiin avata yleisölle, kunhan turvallisuusnäkökulmat huomioitiin. Valitettavasti yleisö ei ole kuitenkaan löytänyt tietään tapahtumiin entisellä tavalla. Tästä on osin syyttäminen mediaa, joka lietsoo turvattomuuden ilmapiiriä. Tiedossa ei ole ainuttakaan konserttia tai julkista kulttuuritapahtumaa, jossa virus olisi levinnyt keväisen naistenpäivän konsertin jälkeen. Tällöin asiaan ei ollut varauduttu, eikä viruksen leviämisestä ja vaikutuksista ollut vielä tietoa. Yleisökato on ollut havaittavissa myös seurakunnan järjestämissä konserteissa ja tapahtumissa. 

On upeaa havaita, kuinka vastuullisesti eri kulttuuritoimijat ovat suhtautuneet viranomaisten turvallisuusohjeistuksiin ja noudattaneet niitä tarkasti. Myös seurakunnissa noudatetaan viranomaismääräyksiä ja suurissa kirkkotiloissa turvavälien pitäminen on vieläpä erittäin helppoa. 

Jotta pystymme säilyttämään seurakunnissa aktiivisen musiikkielämän ja koko maassamme sen kulttuurin korkean tason, johon olemme ennen COVID-19-pandemiaa tottuneet, lähtekäämme turvallisin mielin eri tapahtumiin. Näin parhaiten tuemme myös freelance-taiteilijoiden mahdollisuuden säilyttää elinkeinonsa. 

Teksti: Pete Vuorio

Kirjoittaja on kanttori. Kolumni on julkaistu alun perin Töölöläinen-lehden numerossa 15/2020.