Perhejuhlat korona-aikana

Turvallisuuden takaamiseksi kirkollisissa toimituksissa, kuten vihkimisissä ja muissa seurakuntatilaisuuksissa, noudatetaan edelleen viranomaisohjeita, joilla koronaviruksen leviämistä ennaltaehkäistään.

Elokuun alusta alkaen korkeintaan viidensadan henkilön tilaisuuksien järjestäminen on ollut jälleen mahdollista. Piispat kuitenkin suosittelevat, että jumalanpalveluksissa, seurakunnan tiloissa järjestettävissä kirkollisissa toimituksissa, kuten vihkimisissä ja muissa seurakuntatilaisuuksissa, noudatetaan edelleen viranomaisohjeita, joilla koronaviruksen leviämistä ennaltaehkäistään. Myös osallistujamääriä suositellaan rajaamaan siten, että 1–2 metrin turvaväleistä pystytään huolehtimaan. Pienissä kirkoissa ja kappeleissa suositus turvaväleistä ei kuitenkaan välttämättä toteudu. 1.8.2020 alkaen osanottajamäärä voi ylittää 500 henkilöä aluehallintovirastojen määräyksiä noudattaen.

Perhejuhlien henkilömäärät korona-aikana Töölön seurakunnan kirkkosaleissa:

• Temppeliaukion kirkko: reilut 200 henkilöä
  • Meilahden kirkko: reilut 200 henkilöä
  • Töölön kirkko: 100 henkilöä.

Samaan perhekuntaan kuuluvat henkilöt voidaan sijoittaa istumaan ilman turvavälejä. Varmistathan silti aina seurakunnan asiakaspalvelusta tai toimitukseen varaamaltasi papilta, mikä varaamasi kirkon enimmäishenkilömäärä on koronaepidemian aikana.

Vihkiparin ja juhlavieraiden turvallisuus on etusijalla. Pienetkin flunssaoireet ovat este juhliin osallistumisille. Varovaisuudessa ja turvallisuudessa on kyse lähimmäisenrakkaudesta ja heikoimmista huolehtimisesta.

Perheen kirkollisen toimituksen jälkeen järjestämä kaste- tai hääjuhla tai muistotilaisuus on yksityistilaisuus. Vastuu yksityisen tilaisuuden toteutuksesta on sen järjestäjällä, ei seurakunnalla. Samoin vastuu kodeissa tai muissa yksityistiloissa toteutettavista kirkollisista toimituksista on tilaisuuden järjestäjällä.

Yksityistilaisuuksien enimmäisosanottajamääräksi viranomaiset suosittelevat 1.8.2020 alkaen 500 henkilöä. Lisäksi viranomaiset suosittelevat, että ohjetta turvaetäisyyksistä ja hygieniajärjestelyistä noudatetaan myös yksityistilaisuuksissa.

Kokoontumisrajoituksiin liittyvästä päätöksenteosta vastaavat aluehallintovirastot. Aluehallintovirastojen määräykset ovat voimassa 1.–31.8.2020. Tartuntatautilaki mahdollistaa määräysten antamisen korkeintaan kuukaudeksi kerrallaan. Jos epidemiatilanne Suomessa pahenee, aluehallintovirastot arvioivat voimassa olevia päätöksiään uudelleen. Rajoitusten lieventyessä järjestäjän vastuu tapahtuman turvallisuudesta korostuu entisestään. Tuomiokapitulit antavat tarvittaessa seurakunnille tarkempia soveltamisohjeita.

Lisätietoja:

Töölön seurakunnan asiakaspalvelu