Tuomaankirkko

Tuomaan lastenkirkko

Pihlajatie 16 , 00270 Helsinki

Auki sopimuksen ja toiminnan mukaan.

Tuomaankirkko

Tuomaankirkossa järjestetään erityisesti lapsille suunnattuja kirkollisia toimituksia kuten kasteita ja perhemessuja.

Helsingin Meilahden kirkossa sijaitsevan Tuomaankirkon on suunnitellut arkkitehti Markus Tavio. Tuomaankirkko on vihitty käyttöön 7.2.1954 Meilahden kirkon käyttöön vihkimisen yhteydessä. Tuomaankirkko on Meilahden kirkon pienempi kirkkosali. Tuomaankirkko oli alun perin ruotsinkielisen seurakunnan kirkko, ja se tunnettiin nimellä Tomas kyrka.

Vuonna 1938 valmistui suunnitelma seurakuntatiloista silloiselle Helsingin pohjoiselle suomalaiselle ja pohjoiselle ruotsalaiselle seurakunnalle. Ensi kertaa Helsingin seurakuntien historiassa kahden kieliryhmän kirkkosalit ja toimitilat päätettiin sijoittaa saman katon alle. Neljä vuotta myöhemmin kaupunki luovutti kirkon rakentamista varten tonttialueen. Vuosina 1944–1945 järjestetyn suunnitelmakilpailun voitti arkkitehti Markus Tavio. Kaksi kirkkosalia seurakuntatiloineen valmistuivat vuonna 1954. Suomenkielisen seurakunnan kirkkosali nimettiin Meilahden kirkoksi ja ruotsinkielisen seurakunnan kirkkosali sai nimen Tomas kyrka.

Vuoden 1956 alussa Helsingin pohjoisesta ruotsalaisesta seurakunnasta erotettiin Meilahden ruotsalainen seurakunta, jonka nimeksi vuonna 1961 tuli Tomas församling. Vuoden 2009 seurakuntarakennemuutosten jälkeen Tomas kyrka kuului ruotsinkieliselle Johanneksen seurakunnalle, joka päätti luopua kirkosta vuoden 2014 alusta. Silloin se siirtyi Meilahden seurakunnalle, ja siitä alettiin käyttää suomenkielistä nimeä Tuomaankirkko.

Edelleen käytössä olevat alkuperäiset kirkkotekstiilit on suunnitellut tekstiilitaiteilija Dora Jung. Alttarin kirkkotekstiiliin kuvatut ihmiset todistavat historiallisesta Jeesuksesta ja ylösnousseesta Kristuksesta. Punainen pohjaväri viestii näiden varhaisten marttyyrien kohtalosta.

Tuomaankirkon ja Meilahden kirkon kirkkorakennuksen ulkoseinässä on Armas Tirkkosen reliefi Laupias samarialainen. Tuomaankirkon ja Meilahden kirkon kirkkorakennus peruskorjattiin vuonna 1997.