Hautajaiset

Hautaan siunaaminen tapahtuu hautausmaan kappelissa, kirkossa tai haudalla yleensä noin kahden tai kolmen viikon kuluessa kuoleman jälkeen. Kappeleita ovat Malmin, Honkanummen ja Hietaniemen kappelit sekä krematoriokappelit Hietaniemessä.

Läheisen kuolema on vaikea ja raskas asia. Erilaisten tunteiden ja kysymysten keskellä on kuitenkin ryhdyttävä hoitamaan monia käytännön järjestelyitä. Hautaan siunaamisen sähköisen ajanvarauspalvelun avulla haluamme helpottaa asiointia surun keskellä.

Hautaan siunaaminen varataan ensisijaisesti Helsingin seurakuntien yhteisestä hautaan siunaamisen ajanvarauspalvelusta. Palvelun kautta varataan siunaaminen hautausmaiden kappeleihin tai Helsingin seurakuntien kirkkoihin. Palvelun kautta voi halutessaan varata myös muistotilaisuuspaikan.

Toissijaisesti hautaan siunaamisen voi varata myös Töölön seurakunnan kirkkoherranvirastosta.

Hautaamisen varaaminen

Hautaamista (arkun hautaanlasku, suoraan haudalla siunaus, tuhkan/uurnan hautausaika ja tuhkausajan varaaminen) ei toistaiseksi voi varata hautaan siunaamisen varauspalvelusta. Helsingin seurakuntayhtymän hautapalveluiden työntekijät ovat sinuun puhelimitse yhteydessä mahdollisimman pian siunausvarauksen tekemisen jälkeen käytännön asioiden sopimiseksi, jos olet sähköisessä ajanvarauspalvelussa ilmoittanut hautaamisen tapahtuvan Helsingissä. Mikäli hautaaminen tapahtuu jollain muulla paikkakunnalla, hautaaminen von varattava kyseiseltä paikkakunnalta.

Vainajan kuljetuksista, arkun ja/tai uurnan hankkimisesta sekä muista mahdollisista palveluista sovitaan aina erikseen valitsemanne toimijan kanssa.

Tilojen käyttöehdot

Mikäli vainaja on evankelis-luterilaisen seurakunnan jäsen, Helsingin seurakuntayhtymän kappelien ja kirkkojen käyttö siunaustilaisuuteen on maksuton. Muilta peritään tilavuokra, jonka näet varattavan tilan käyttö- ja maksuehdoista hautaan siunaamisen varauspalvelusta.

Huomioithan varausta tehdessäsi myös Helsingin seurakuntien tarjoamien muistotilaisuuspaikkojen tilakohtaiset käyttö- ja maksuehdot.

Hautaan siunaamisen järjestelyissä otetaan yhteyttä kirkkoherranvirastoon. Pappi tulee tavallisesti siitä seurakunnasta, missä vainaja oli viimeksi kirjoilla. Vainajan nimi luetaan ja hänelle sytytetään muistokynttilä jumalanpalveluksessa siunaamista seuraavana sunnuntaina, elleivät omaiset toivo muuta ajankohtaa.

Lue lisää hautajaisiin liittyvistä asioista Helsingin seurakuntayhtymän verkksosivuilta.

Lisätietoja:

Helsingin seurakuntayhtymän hautauspalvelut:

• puh. (09) 2340 6000 arkisin klo 9–15.45
  • Kolmas linja 22 B, 00530 Helsinki arkisin klo 9–15.