Mitä norsut ajattelevat meistä? 

Aikoinaan kerroin itsekin juttua suomalaisten huonosta itsetunnosta. Jutussa pääosaa esitti norsu, jonka nähdessään suomalainen mietti, että mitähän se mahtoi ajatella meistä? Nyt sekin on tutkittu, että itse asiassa norsut ajattelevat meistä jotakin (Katja Marteliuksen kolumni HS 19.1.2020). Hollantilainen filosofi Eva Meyer on kirjoittanut eläinten kognitioista ja kielellisistä taidoista. Hänen mukaansa norsut käyttävät keskenään ihmisestä tiettyä vaaraksi suomennettavaa ilmausta.

Kun viimeinenkin sademetsä ja fossiilinen polttoaine, jonka olemme kaivaneet maan uumenista, on poltettu, elämme todella vaarallista aikaa. Sitä eivät ole saaneet aikaan norsut, eivätkä muut elolliset. Sen olemme saaneet aikaan me. Norsut ovat oikeassa, ihmisestä voidaan käyttää vaaraksi suomennettavaa ilmausta.

Toistaiseksi ainoa suomalainen avaruuslentäjä on astronautti Tim Kopra. Hänen juurensa ovat luovutetun Karjalan Valkjärvellä, josta hänen isoisänsä muutti Yhdysvaltoihin vuonna 1915. Kopra on tehnyt työtä avaruudessa kansainvälisellä avaruusasemalla yhteensä 224 päivää.

Häneltä kysyttiin, millainen kokemus pitkä oleskelu avaruudessa oli. Kopra vastasi, että ”se teki hänet hyvin kiitolliseksi kaikesta, että avaruusasemalta maahan katsottuna kauniin näkymän takana on vain paljon mustaa pimeyttä. Maa on ainoa kotimme ja meidän on pidettävä siitä hyvää huolta.”

Meidän on hyvä muistaa, mitä olemme syntyessämme lahjana saaneet ja mistä olemme vastuussa. Se johtaa seuraavaan kysymykseen, eli mihin meidän on omaa elämäämme käytettävä. Ilman, että otamme päällemme koko maailman syntejä, on oma elämä rakennettava kestävälle pohjalle. Se on vastaus kiitollisuuteen, jota kaikkea luotua kohtaan tunnemme.

Raamatun  luomiskertomuksen mukaan meidät ajettiin kerran pois paratiisista. Olemmeko ajamassa sieltä nyt myös itseämme? Elämme vaaran vuosia! Norsut puhuvat keskenään meistä!

Teksti: Auvo Naukkarinen

Kirjoittaja on kappalainen ja rovasti. Kolumni on julkaistu alun perin Töölöläinen-lehden numerossa 02/2020.