Rippikoulut vuonna 2023

Tervetuloa rippikouluun! Ilmoittautuminen tapahtuu sähköisesti 3.-31.10.2022 välisenä aikana. 

Rippikoulu on hieno mahdollisuus pohtia isoja kysymyksiä omaan elämään ja kristinuskoon liittyen. Riparilla pääset tutustumaan uusiin ihmisiin ja voit saada jopa elinikäisiä ystäviä. Suurin osa Suomen 15-vuotiaista käy rippikoulun.

Töölön seurakunta järjestää vuonna 2023 yhteensä kahdeksan rippikoulua, joista seitsemän on leiririppikouluja ja yksi kaupungissa toteutuva cityrippikoulu.

Vuoden 2023 rippikouluihin on ilmoittaudutaan 31.10.2022 mennessä Helsingin seurakuntien sähköisen asiointipalvelunLinkki avautuu uudessa välilehdessä kautta. Rippikoulu kestää kokonaisuudessaan noin puoli vuotta, mikä sisältää kevätkaudelle sijoittuvan aloitusjakson, intensiivijakson ja konfirmaation.

Myös Töölön seurakunnan alueen ulkopuolella asuvat nuoret voivat hakea paikkaa Töölön seurakunnan rippikouluryhmistä ilmoittautumalla rippikouluryhmiimme. Mikäli ilmoittautuneita tulee enemmän kuin ryhmissä on paikkoja, etusijalla ovat Töölön seurakunnan jäsenet ja sen jälkeen muut Töölön seurakunnan alueella asuvat, sekä Töölön seurakunnan alueella koulua käyvät nuoret. Kannattaa siis varmuuden vuoksi ilmoittautua myös oman kotiseurakunnan rippikouluun, jotta ei jää kokonaan ilman riparipaikkaa, mikäli kaikki muista seurakunnista hakeneet eivät mahdu Töölön ryhmiin. Ilmoittautumislomakkeelle on hyvä laittaa maininta, minkä seurakunnan ripareille olette ensisijaisesti hakemassa.

Nuori voi käydä rippikoulun, vaikka hän ei kuuluisikaan kirkkoon, mutta konfirmaatio edellyttää kirkon jäsenyyttä. Mahdollinen kaste ja kirkkoon liittyminen onnistuvat rippikoulun yhteydessä.

Rippikoulu ja konfirmaatio tarjoavat mahdollisuuden kirkolliseen vihkimiseen, kummiuteen ja ehtoollisella käymiseen itsenäisesti. Nykymuotoisen rippikoulun sisältöihin ja tavoitteisiin voi tutustua Kirkko Suomessa -verkkosivuilla valtakunnallisesta Suuri ihme -rippikoulusuunnitelmasta (pdf)Linkki avautuu uudessa välilehdessä.

Ilmoittautumisohjeet

Tutustu huolellisesti rippikoulutarjontaan huoltajasi kanssa ja valitse vähintään neljä sinulle parhaiten sopivaa ryhmävaihtoehtoa. Koko seurakunnan alueella asuu yli kaksisataa rippikouluikäistä, joten valitettavasti kaikki keskenään halukkaat eivät välttämättä mahdu ensisijaisesti toivomaansa ryhmään. Nopeus ei ratkaise, vaan ilmoittautumisajan päättymisen jälkeen kaikki ilmoittautuneet ovat samalla viivalla paikkoja jaettaessa. 

Ilmoittautumista varten huoltajan on rekisteröidyttävä asiakasportaaliin pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla. Tämän jälkeen portaaliin kirjaudutaan omalla käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Käyttäjätunnukseksi kannattaa valita sähköpostiosoite. Portaalissa voi päivittää itse omia yhteystietojaan ja ne päivittyvät samalla asiakasrekisteriimme. Jos sinulla ei ole mahdollista vahvaan tunnistautumiseen, ota yhteyttä rippikoulupappi Tinja-Mari Lammilaan, puh. 050 577 3863. 

Jos sinulla on perusteltu syy, kuten lomamatka, miksi sinun olisi tärkeää päästä tiettyyn ryhmään, kirjoita asiasta ilmoittautumislomakkeelle. Kun lomake on lähetetty, tarkista, että olet saanut sähköpostiisi vahvistusviestin ilmoittautumisen saapumisesta perille.

Voinko päästä kaverin kanssa samaan ryhmään?

Voit hakea samaan rippikouluryhmään 1-2 kaverisi kanssa siten, että samassa kaverikoodiryhmässä on yhteensä enintään 3 kaveria sinut mukaan lukien. Tällöin käytetään kaverikoodia seuraavalla tavalla:

1. Katsokaa huoltajien kanssa yhdessä, mitkä neljä rippikouluryhmää sopivat teille kaikille kavereille. Sopikaa myös mihin järjestykseen haluatte asettaa ryhmätoiveet.

2. Sopikaa etukäteen, kuka teistä ilmoittautuu ensin. Hänen vastuullaan on laittaa ryhmätoiveet oikeaan järjestykseen. Ilmoittautumisensa jälkeen hän saa sähköpostiinsa kaverikoodin ja antaa tuon koodin 1-2 kaverilleen.

3. Kun muut kaveriporukasta (eli yksi tai kaksi henkilöä) ilmoittautuvat, heidän tulee laittaa rasti ruutuun kohdassa ”Käytä kaverilta saamasi kaverikoodi”. Tällöin pääset syöttämään koodin ilmoittautumislomakkeelle.

4. Jos käytät kaverikoodia, järjestelmä antaa sinulle automaattisesti samat ryhmätoiveet kuin sillä, joka koodin on sinulle antanut. Näin pääsette samalle riparille, kun ryhmäjaot tehdään.

5. Ilmoittautumista tehdessäsi muista, että rippikoulussa parasta on usein uusiin ihmisiin tutustuminen, joten sinun ei ole mikään pakko käyttää kaverikoodia!

Kaikissa ripariryhmissä on sellaisia osallistujia, jotka eivät tunne ryhmästä etukäteen ketään ja tämä on paras mahdollisuus saada uusia ystäviä! Rippikoulun kevätkaudelle sijoittuvalla aloitusjaksolla ryhmän osallistujat tutustuvat sekä toisiinsa että isosiin ja ohjaajiin.

Lähde siis rohkeasti mukaan, vaikka sinulla ei olisi mahdollisuutta hakea samalle riparille kaverin kanssa. RIppikoulun yksi tärkeimmistä tavoitteista on, että kukaan ei jää yksin ja valtaosa rippikoulun ohjelmista toteutetaan siten, että koko porukka on samaan aikaan läsnä.

Mistä tiedän mihin ryhmään olen päässyt?

Saat tiedon rippikouluvalinnasta sähköpostitse marraskuun 2022 loppuun mennessä. Rippikoulukirjeen mukana saat vahvistuspyynnön, tarkan rippikouluaikataulun, sekä tiedot rippikoulusi ohjaajista yhteystietoineen. Kaikkien rippikouluryhmien kevätkauden tapaamiset alkavat aloitusmessulla 15.1.2023 klo 10.00 Temppeliaukion kirkossa.  

Entä jos haluan käydä rippikouluni vasta vuonna 2024?

Lähetä asiasta sähköpostia osoitteeseen tinja-mari.lammila@evl.fi, jotta osaamme lähettää sinulle uuden rippikouluesitteen myös tulevana syksynä.

Entä jos tarvitsen erityistä tukea rippikouluun?

Jos pohdit mahdollisuuksia osallistua tavalliseen rippikouluun, ota rohkeasti yhteyttä rippikoulupastori Tinja-Mari Lammilaan ennen ilmoittautumista. Sopivan rippikoulun etsintään voivat vaikuttaa esimerkiksi allergiat, sairaudet, oppimisvaikeudet, liikuntaesteisyys, mielenterveyteen liittyvät asiat tai vaikkapa koulunkäynti erityisluokassa tai pienryhmässä. Tavoitteena on löytää jokaiselle sopiva ja mieluisa rippikouluryhmä. Tarvittaessa rippikoulun voi käydä myös yksityisesti.

Vuonna 2023 järjestetään myös kehitysvammaisten oma rippikoulu. Tänne ilmoittautumisesta saat lisätietoa diakoni Marja Leena Kalliolta. Puh. 050 3800 947 / s-posti: marjaleena.kallio@evl.fi.

Entä jos käyn rippikouluni muualla kuin kotiseurakunnassani?

Jos aiot käydä esimerkiksi urheilurippikoulun tai jonkin kristillisen järjestön järjestämän riparin, tulee sinun suorittaa talvikauden aikana aloitusjaksokotiseurakunnassasi. Tämän vuoksi sinun täytyy ilmoittautua kahteen eri paikkaan eli suoraan oman riparisi  järjestäjälle ja myös Töölön seurakunnan rippikoulupappi Tinja Lammilalle. Ilmoitathan asiasta 31.10.2022 mennessä joko puhelimitse (p. 050 577 3863) tai sähköpostitse (tinja-mari.lammila@evl.fi). 

Ilmoittautumisen jälkeen saat marras-joulukuussa rippikoulukirjeen, josta löydät lisätietoa aloitusjakson suorittamisesta. Kotiseurakunnan aloitusjakson lisäksi omaan rippikouluusi saattaa kuulua itsenäisiä tehtäviä, viikonloppuleiri tai muuta ohjelmaa. Näistä saat tiedonoman rippikoulusi järjestäjältä.

Rippikoulumaksu?

Leirimaksu lähetetään ennen leirin / päivärippikoulujakson alkua Helsingin seurakuntayhtymän asiointipalvelun kautta. Saat sähköpostitse tai tekstiviestitse ilmoituksen maksun saapumisesta.

Töölön seurakunnan rippikoulujen hinnat: cityrippikoulu 80€ ja leiri 140 €. Hinta sisältää kaikki ruokailut, materiaalit, ohjelman ja opetuksen sekä leirien osalta myös majoituksen ja bussikuljetukset.

 

Rippikouluryhmät 2023

Talvi-Korpirauha

Talvilomaripari on hyvä vaihtoehto jos haluat olla ensimmäisten riparin käyneiden joukossa ja toivot konfirmaation sijoittuvan jo keväälle! Joskus talviloman ripariryhmät ovat olleet hieman kesän ryhmiä väljempiä, joten talvilomalla on myös paremmat mahdollisuudet päästä kavereiden kanssa samaan ryhmään. Talvilomarippikoulujen aloitusjaksoon kuuluu normaalit rippikoulutapaamiset, mutta nämä sijoittuvat kalenteriin hieman tiiviimmin kuin kesän ryhmillä. Kokonaisuus on kuitenkin kaikilla sama.

Korpirauhan leirikeskus sijaitsee Siuntion pohjoisosassa suuren metsäalueen keskellä alle tunnin bussimatkan päässä Helsingistä. Korpirauhassa on juuri remontoidut majoitus- ja opetustilat, viihtyisä rantasauna, hyvät ulkoilualueet, sekä suuren suosion saaneet pingis- ja biljardipöytä. Talvilomalle sijoittuva leirijakso järjestetään 20.-26.2.2023 ja konfirmaatio 23.4.2023 klo 10.00 Temppeliaukion kirkossa. Rippikoululeirin hinta on 140 euroa.

Cityrippikoulu

Kesäkuun cityripari on kaupungissa järjestettävä rippikoulu, jossa ryhmä kokoontuu pääasiassa Meilahden kirkon nuorten tiloissa klo 10.00 - 17.00. Lisäksi rippikoulun aikana tehdään vierailuja erilaisiin Helsingin retkikohteisiin. Cityripari on hyvä vaihtoehto esimerkiksi silloin, jos sinun on vaikea olla viikkoa poissa tietyistä harrastuksista tai sinulla on jokin terveydellinen asia, jota on haasteellista hoitaa leiriolosuhteissa. Intensiivijakso järjestetään 5.-14.6.2023 (välissä opetukseton vapaa viikonloppu) ja konfirmaatio lauantaina 17.6.2023 klo 10.00 Meilahden kirkossa. Cityrippikoulun hinta on 80 euroa.

Vanha-Tuusjärvi

Vanha-Tuusjärven kartano sijaitsee kauniissa ja tunnelmallisessa järvimaisemassa Heinolassa reilun tunnin bussimatkan päässä Helsingistä. Leirijakso järjestetään 5.-12.6.2023 ja konfirmaatio sunnuntaina 18.6.2023 klo 10.00 Temppeliaukion kirkossa. Rippikoululeirin hinta on 140 euroa.

Pilistvere

Pilistveren leirikeskus Virossa Viljandin maakunnassa on vanha pappila, joka on kunnostettu leirikäyttöön. Kauniilta paikalta löytyy myös paikallisten nuorten pitämä kesäkahvila ja upea kirkko. Matkustamme Viroon laivalla ja bussilla. Mukaan tarvitset passin tai kuvallisen henkilökortin. Leirijakso järjestetään 12.-19.6.2023 ja konfirmaatio sunnuntaina 2.7.2023 klo 12.00 Meilahden kirkossa. Rippikoululeirin hinta on 140 euroa.

Kesä-Korpirauha

Korpirauhan leirikeskus sijaitsee Siuntion pohjoisosassa suuren metsäalueen keskellä alle tunnin bussimatkan päässä Helsingistä. Korpirauhassa on juuri remontoidut majoitus- ja opetustilat, viihtyisä rantasauna, hyvät ulkoilualueet, sekä suuren suosion saaneet pingis- ja biljardipöytä. Talvi-Korpirauhan lisäksi Töölön seurakunnalla on Korpirauhassa myös yksi kesäripari, jonka leirijakso järjestetään 26.6.-3.7.2023 ja konfirmaatio sunnuntaina 9.7.2023 Temppeliaukion kirkossa Rippikoululeirin hinta on 140 euroa.

Metsäkartano

Nuoriso- ja luontomatkailukeskus Metsäkartano sijaitsee Pohjois-Savossa Rautavaarassa. Kuvia ja tarkempia tietoja löytyy osoitteesta metsakartano.fi. Leirijakso järjestetään 10.-17.7.2023 ja konfirmaatio sunnuntaina 23.7.2023 klo 12.00 Meilahden kirkossa. Rippikoululeirin hinta on 140€.

Lohiranta

Lohirannan leirikeskus sijaitsee Lohjalla Lohjanharjun kupeessa Lehmijärven rannalla noin 50 kilometrin päässä Helsingistä. Majoitustilojen lisäksi Lohirannan leirikeskuksesta löytyy useita kokoontumispaikkoja, kaksi saunaosastoa, järvinäköalalla varustettu kappeli, sekä takkatila. Leiirjakso järjestetään 14.-24.7.2023 ja konfirmaatio sunnuntaina 30.7.2023 Temppeliaukion kirkossa. Rippikoululeirin hinta on 140€.

Porkkala

Porkkalan leirikeskus sijaitsee Kirkkonummella noin 35 kilometrin päässä Helsingistä. Tässä merenrantakohteessa on päärakennuksen lisäksi erilliset majoitusrakennukset, sekä kaunis merellinen piha-alue. Leirijakso järjestetään 31.7.-7.8.2023 ja konfirmaatio sunnuntaina 13.8.2023 klo 12.00 Meilahden kirkossa. Rippikoululeirin hinta on 140€.

 

Lisätietoja

Tinja-Mari Lammila
rippikoulupappi, seurakuntapastori
puh. 050 577 3863
tinja-mari.lammila@evl.fi

Huppariasuinen nuori lyö käsillään rumpua.
Musisointia rippileirillä. Kuva Elina Manninen