Odottavan aika on pitkä 

Näin on vanhastaan sanottu. Tämän kuulee sanottavan tilanteessa, jossa kärsimätön ihminen odottaa innolla uutta tai jotakin tapahtuvaksi elämässään. Elämässä voi tapahtua hyvää – mutta myös pahaa.

Ääripäät odotuksen akselilla ovat mielestäni oman lapsen syntymän odottaminen ja rikoksesta kiinniotetun tuomion odottaminen. Hyvää saa odottaa innolla, mutta siihenkin liittyy epävarmuuden tunnetta: Tapahtuuko asia todella? Meneekö kaikki hyvin? Miten pärjätä uudessa elämäntilanteessa?
 
Rikollinen tietää tehneensä väärin – useimmiten. Kiinnijäämiseen liittyy nöyryytys jo sinänsä, sillä joku muu oli ovelampi kuin minä. Oikeusprosessit saattavat kestää nykyisin vuosia. Epämääräinen elämäntilanne jatkuu ja jatkuu. On yritettävä oppia elämään epävarmuuden kanssa. Lopputulos, tuomio, voi olla mikä vaan.

Odottavan elämäntilanteessa stressaavinta lieneekin epävarmuus. Usein meidän suomalaisten elämänrakenteet ovat varsin turvalliset ja rutiininomaiset. Viimeinen vuosi on varmasti opettanut meille kaikille, ettei elämää voi viime kädessä hallita. Elämään liittyy odotettuja tai odottamattomia yllätyksiä.

Adventin aika on odottamisen tuomista elämän keskelle. Kristillisyyteen odottaminen liittyy arvona sinänsä. Kristillinen sanoma kuitenkin kehottaa meitä odottamaan ja ajattelemaan hyvää tai parasta mahdollista. Pelonsekainen tulevaisuuden kuva vie nykyhetkeltä voiman. Vaikka elämä toisikin tulevaisuudessa vaikeita asioita, niiden pelkääminen etukäteen ei meitä rakenna. Varautua voi pahimpaan mahdolliseen, mutta toivoa pitää parasta mahdollista.

Jeesuksessa toivo tuli maailmaan parhaalla mahdollisella ja pahimmalla mahdollisella tavalla. Joulun sanomassa Jumala syntyi ihmiseksi ja pääsiäisen sanomassa hän koki kuoleman kauhut. Adventissa joulun ja pääsiäisen odotus liittyvät toisiinsa. Jumala on läsnä elämässämme ja antaa tulevaisuuden ja toivon iankaikkisen elämän mahdollisuutena. Jo varhaiset Jeesuksen opetuslapset näkivät Mestarinsa julistuksessa, elämässä ja myös hänen viimeisissä päivissään toivon merkityksen. Toivo antaa suunnan. Se loistaa majakan tavoin keskellä pimeää – nyt Betlehemiin, tuohon suuntaan!

Siunattua korona-ajan adventtia ja joulua teille kaikille. Huomisessa toivo on jo ajatuksessa läsnä!

Teksti: Jari Leinonen

Kirjoittaja on kappalainen.

Julkaistu 16.12.2020