Kohdataan, keskustellaan 

Tämän kerran pääjuttu (Töölöläinen 24/2019, seurakunnan sivu) käsittelee dialogeja aktiivinuoremme Iiriksen toimesta. Aihe on myönteisesti pinnalla yhteiskunnassamme monellakin tapaa. Uskon, että erilaisia keskustelutaitoja tullaan tulevaisuudessa arvostamaan yhä enenevässä määrässä.

Toisinaan tuntuu siltä, että olemme siirtymässä ”naama älypuhelimessa” -yhteiskuntaan. Se on vain osa kokonaiskuvasta. Some-maailmassakin voi olla aktiivinen keskustelija jopa yhteiskunnalliselta kantilta. Verbaalista, kasvokkain kohtaavaa vuorovaikutusta tulee kuitenkin taatusti aina olemaan ja siinä voi kehittää itseään melko helpoin tavoin.

Haluamme pitää elävää keskustelua yllä nuorisotyössämme. Jokaviikkoinen, teemallinen nuortenilta pitää sisällään aina kuulumiskierroksen. Sitten illan vetäjä esittelee illan casen, jota käsitellään, yleensä ajatuksia ja mielipiteitä vaihtaen. Illan vetäjän tehtävänä on pitää keskustelu toista kunnioittavana ja määrittää rajat. Vuosien varrella Kerhiksen sohvilla on koettu upeita oivalluksien ja jakamisen tuokiota keskiviikkoisin.

Kävin itse viime kuussa Toimiva perhe -kurssin vetäjäkoulutuksen. Sen aikana tuli harjoiteltua kommunikaatiota, jos monenmoista eri aiheiden ympäriltä, analysoiden ja alan teorioita tutkien. Opin taas kerran sen pähkinänkuoren, että olennaisinta vuorovaikutuksessa ja keskustelussa on toisen kuuntelu. Miten usein odotammekaan juttutuokioissa vain omaa suunvuoroamme? Huomaan tässä itse kasvun paikkaa, aina vaan vuosienkin jälkeen. Malta Mikko mielesi, keskity kuuntelemaan toista. Voit saada hänen ajatuksistaan paljonkin evästä itsellesi.

Jeesuksenkin toiminnan eräs iso juju oli dialogi. Evankeliumeista voi lukea monia sangen meheviä keskusteluja hänen ja vaikkapa lainoppineiden välillä. Kristinuskon päähenkilö ei ollut ainoastaan auktoriteetin omaava julistaja, vaan hän oli eräs maailmanhistorian ensimmäisiä kunnioittavan vuoropuhelun edustajia. Esikuva vailla vertaa siis tässäkin asiassa!

Teksti: Mikko Saari

Kirjoittaja on nuorisotyönohjaaja. Kolumni on julkaistu alun perin Töölöläinen-lehden numerossa 25/2019.