Uutislistaukseen

Rintakuva Töölön seurakunnan kirkkoherra Hannu Ronimuksesta. Taustalla näkyy ilmakuva Töölön kirkosta kesä...

Kirkkoherran tervehdys: Juhlavuosi Töölön kirkonmäellä

21.4.2020 10.41 Töölön kirkon kuva: Juha Martinmaa

Töölön kirkko täyttää kunnioitetut 90 vuotta. Vuonna 1930 valmistunut arkkitehti Hilding Ekelundin suunnittelema kivikirkko sijaitsee Topeliuksenpuiston eteläpään kalliotontilla. Kirkko edustaa arkkitehtuuriltaan 1920-luvun vähäeleistä ja mittasuhteiltaan harmonista klassismia. Töölön kirkon rakentaminen linkittyi saumattomasti koko kaupunginosan voimakkaaseen kasvuun. Suurin osa Töölön kivitaloista on rakennettu 1910–1930-luvuilla. Töölö oli aikansa suurin ja tärkein kaupunkirakentamiskohde Suomessa, ja se on edelleen pohjoisen kantakaupungin vireä ydinalue.

Töölön kirkon ulkoinen koristelu keskittyy puistonpuoleiseen pohjoispäätyyn. Seinäpinnasta ulkonevaa pääsisäänkäyntiä korostaa kuvanveistäjä Gunnar Finnen betonireliefi Taivaalliset pidot. Kirkkosalissa katse kiinnittyy alttarin yläpuolella olevaan suureen puiseen krusifiksiin, taiteilija Henry Ericssonin maalaamaan freskoon Iankaikkinen elämä ja kuoriosan kattoon maalattuun tähtitaivaaseen. Lisäksi kirkossa on paljon muita puhuttelevia ja tutustumisen arvoisia taideteoksia, neljää apostolia kuvaavia stukkokorkokuvia ja saarnastuolin neljää evankelistasymbolia myöten.

Nämä taideteokset ilmentävät osaltaan sitä, että Töölön kirkko on domus Dei, Jumalan huone, jossa jokainen voi olla kosketuksissa pyhän Jumalan kanssa Raamatun sanan, rukouksen ja ehtoollisen välityksellä. Kirkko on siten myös domus ecclesiae, seurakunnan koti. Se on kaikkien seurakuntalaisten koti, jossa juhlistetaan uutta elämää, iloitaan ihmisten välisestä rakkaudesta ja saatetaan läheinen ihminen iäisyysmatkalle. Seurakunnan toiminta, kokoontumiset ja kohtaamiset, kuten myös Töölön kirkon 90-vuotisjuhlatapahtumat, rakentuvat tämän ajatuksen pohjalle: kirkko on domus Dei ja domus ecclesiae

Haluan lausua lämpimät kiitokset kaikille, jotka Töölön kirkossa ovat vuosikymmenten saatossa toimineet ja nykyisin toimivat Jumalan työtovereina ihmisen ja elämän puolesta. Lämmin kiitos kuuluu myös Sinulle, hyvä seurakuntalainen, jäsenyydestäsi ja osallisuudestasi. Olkoon Sinun käyntisi Töölön kirkossa siunattu!

Lämpimin juhlavuoden terveisin,

Hannu Ronimus, Töölön seurakunnan kirkkoherra

Töölön kirkon 90-vuotisjuhlavuositapahtumat keväältä 2020 on valitettavasti peruttu koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Töölön kirkon 90-vuotisjuhlatapahtumat jatkuvat kesällä ja syksyllä 2020. Lisätietoa on tulossa myöhemmin Töölön seurakunnan verkkosivuille.