Uutislistaukseen

Rintakuva Töölön seurakunnan kirkkoherra Hannu Ronimuksesta taustallaan keltaisia krookuksia

Kirkkoherran pääsiäistervehdys: Pääsiäisen valossa

3.4.2020 15.23

Ruusumaanantai aloittaa hiljaisen viikon. Uuden testamentin kertomana tiedämme, kuinka lukuisat ihmiset ottivat Jerusalemiin saapuvan Jeesuksen vastaan "ruusunpunaisin" tunnelmin. Ilmassa oli riemullisen juhlan tuntua ja iloista odotusta siitä, että Jeesuksen avulla miehitetyn kansan elämässä koittaisivat paremmat ajat. Joidenkin päivien kuluttua juhlaviikko kuitenkin sai dramaattisen käänteen. Ruusut vaihtuivat orjantappuroihin. Jeesus vangittiin ja tuomittiin kuolemaan. Hänen seuraajiensa maailma romahti. Kuinka näin saattoikaan käydä? Eihän tällaista pitänyt tapahtua!

Edellä kuvattu asetelma on, monine muunnelmineen, tuttu sekä historiasta että omasta elämästämme. Tänään elämä voi hymyillä ja kenties jo huomenna "pimeys peittää maa". Tulee pettymyksiä, riitaa, vastoinkäymisiä, sairautta ja kuolemaa. Hienoa on, että voi käydä myös päinvastoin. Raskaaseen, jopa toivottomalta tuntuvaan elämänvaiheeseen, alkaa loistaa toivon ja uuden mahdollisuuden valo. Yksinäisyys hellittää, sairaudesta paranee, työn paineet helpottavat, ihmissuhdesolmut alkavat aueta ja tapahtuu muuta hyvää ja kestävää.

Pääsiäisen kiehtovuus on sen koko elämänkirjoa koskettavassa kattavuudessa. Kristillinen pääsiäiskertomus Jeesuksen kohtalosta ohjaa meidät näkemään ja kuulemaan omia ihmisenä olemisen kokemuksiamme. Voimme havahtua siihen, kuinka myös Jumalan oman Pojan täytyi kokea elämän tuskaa ja kuolla. Pääsiäinen osoittaa, kuinka lähelle Jumala tulee meitä jokaista. Hän tekee sen, koska haluaa meidän parastamme, sekä tässä elämässä että kerran iankaikkisuudessa.

Pääsiäisen sanoma kertoo elämän mielekkyyden löytymisestä Jumalan armosta ja rakkaudesta. Pääsiäinen kannustaa rakentamaan yhteyttä toisiin ihmisiin, joiden kanssa ja joita arvostaen, toimitaan yhteisen hyvän puolesta. Pääsiäinen on uskon ja toivon näkyväksi tekemisen juhla. Se saa meidät katsomaan elämää uusin silmin ja luottamaan, että pitkänkin yön jälkeen tulee aina aamu.

Rauhaisaa ja siunattua pääsiäisaikaa Sinulle ja läheisillesi toivottaen,

Hannu Ronimus, Töölön seurakunnan kirkkoherra