Töölön kirkon 90-vuotisjuhlavuosi tarjoaa ohjelmaa koko vuodelle

20.1.2020 14.00

Huhtikuussa 90 vuotta täyttävää Töölön kirkkoa juhlitaan monipuolisten tapahtumien muodossa koko vuoden 2020 ajan. Juhlavuoden ohjelmassa on muun muassa koirapäivä kirkonmäellä, bileet seurakuntasalissa ja piispanmessu.

Helsingin Taka-Töölössä sijaitseva Töölön kirkko täyttää tänä vuonna 90 vuotta, mikä näkyy koko juhlavuoden ajan ohjelmana sekä Töölön kirkolla että sen ympäristössä. Arkkitehti Hilding Ekelundin suunnittelema, 1920-luvun klassismia edustava, Töölön kirkko vihittiin käyttöön 13. huhtikuuta 1930. Töölön kirkon peruskorjaus valmistui vuonna 2016.

– Töölön kirkon juhlavuoden kantava ajatus on kutsua kirkolle kaikkia, myös niitä, jotka eivät ole siellä tottuneet käymään, seurakuntapastori Tuomas Meurman sanoo.

Juhlavuoden ohjelmassa on niin koirien kynsienleikkuuta kirkonmäellä, biletystä täysi-ikäisille seurakuntasalissa, kuin juhlamessu piispa Teemu Laajasalon kanssa. Kevään ohjelmaan sisältyy myös pitkäperjantain musiikkihartaus, pääsiäistapahtuma lapsiperheille ja valokuvaaja Signe Branderin valokuvanäyttely Töölön kirkolla. Luvassa on myös yllätystempauksia Töölön kirkon ympäristössä.

Juhlavuosi käynnistyy ekumeenisen rukousviikon iltakirkoilla maanantaina 20. tammikuuta.

– Töölön kirkon 90-vuotisjuhlavuoden ohjelma on suunniteltu sillä ajatuksella, että Töölön kirkko on kaikkien töölöläisten yhteinen kirkko, Meurman sanoo.

Juhlavuosi näkyy juhlaohjelman lisäksi Töölön kirkon viikkotoiminnassa. Töölön kirkko 90 vuotta -juhlavuosituote ja juhlavuoden esite julkaistaan maaliskuussa 2020.

Töölön seurakunnan jäsenillä oli mahdollisuus osallistua juhlavuoden suunnitteluun Yhteisöllisyyden Töölön kirkko -ideointipäivässä syyskuussa 2019. Kesän ja syksyn 2020 juhlavuosiohjelma tarkentuu myöhemmin keväällä Töölön seurakunnan verkkosivuille.

Teksti: Niina Kellinsalmi, kuva: P. Poutiainen, Helsingin kaupunginmuseo

Töölön kirkko 90-vuotta -juhlavuoden kevätkauden 2020 ohjelma:

Ekumeenisen rukousviikon iltakirkot 20.–24.1. kello 18.30–19.30 Töölön kirkossa

Yhteistyössä alueen muiden kirkkojen, seurakuntien ja kristittyjen yhteisöjen kanssa. Mukana on joka ilta myös toisen kirkkokunnan edustaja. Keskiviikkona 22.1. iltakirkon sijaan on tavallinen ehtoollishetki kello 18.

Taidebileet 7.2. kello 18–23 Töölön kirkossa

Esiintymässä bilebändi Coverty ja viulisti Hannu Vasara. Ohjattu taidepaja Miisu Viidan johdolla. Esillä kuvataiteilija Heikki Huotarin tauluja ja lasitöitä. Runonlausuntaa, ruokaa ja juomaa. Tapahtuma on täysi-ikäisille.

Juhlamessu piispan kanssa 29.3. kello 12 Töölön kirkossa

Vieraana Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo. Juhlamessussa esiintyy Töölön kirkon kamarikuoro ja -orkesteri, joht. kanttori Tuomas Karjalainen.

Palmusunnuntain perhetapahtuma 5.4. kello 10.30–14.30 Töölön kirkossa

”Pääsiäisen maisemaan lasten silmin”. Juhlabrunssi, palmusunnuntain perhemessu ja ohjelmalliset kirkkokahvit. Tapahtuma sopii kaikenikäisille.

Pergolesi: Stabat Mater pitkäperjantaina 10.4. kello 15 Töölön kirkossa

Jeesuksen kuolinhetken musiikkihartaudessa kuullaan Giovanni Battista Pergolesin teos Stabat Mater naiskamarikuoro Kaari-ensemblen esittämänä, joht. Saara Aittakumpu.

Koirapäivä 16.4. kello 17–20 Töölön kirkon kirkonmäellä Topeliuksenpuistossa

Töölön seurakunta kutsuu koirat kirkonmäelle! Tarjolla on herkkuja sekä neli- että kaksijalkaisille. Kirkkoherra siunaa koirille terveitä ja iloisia elinvuosia lisää. Lapsille on tapahtumassa pomppukirkko.

Signe Branderin valokuvia vanhasta Helsingistä -valokuvanäyttely 14.–29.4. Töölön kirkossa

Yhteistyössä Stadin slangi ry:n kanssa. Näyttely on avoinna Töölön kirkossa järjestettävän toiminnan mukaan. Soita Töölön kirkon seurakuntasalin ovisummeria, mikäli kirkon ovet ovat lukossa.

Tapahtumiin on vapaa pääsy.

Tarkemmat tiedot juhalvuoden tapahtumista löytyvät Töölön seurakunnan verkkosivujen Tapahtumat-osiosta.

Jaathan tunnelmasi juhlavuoden tapahtumista sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #töölönkirkko90.

Töölön kirkko 90 vuotta -juhlavuoden logo, jossa on vaaleanpunaisella pyöreällä pohjalla piirretty kuva Töölön kirkosta. Kuva johtaa linkkinä Töölön kirkko 90 vuotta -tapahtumalistaukseen osoitteessa seurakuntatoolo.fi.

Lisätietoja:

Tuomas Meurman, seurakuntapastori