Uutislistaukseen

Yksinäisyys satuttaa yhä useampaa nuorta – Yhteisvastuukeräys kerää varoja nuorten psykososiaalisen tuen lisäämiseksi

Yhteisvastuukeräyksen avausmessu sunnuntaina 4.2. Töölön kirkossa

Tämänvuotinen Yhteisvastuukeräys kerää varoja nuorille, jotka kokevat syvää yksinäisyyttä tai ovat vaarassa syrjäytyä, menettää elämänhallintansa tai mahdollisuutensa hyvään elämään Suomessa ja maailmalla. Töölön seurakunnan tuotto-osuus ohjataan kauppakeskus Triplassa toimivan Fokuksen nuorten toimintaan.

Vuoden 2024 Yhteisvastuu-piispa Kaisamari Hintikka korostaa aikuisten vastuuta nuorten yksinäisyyden ja syrjäytymisen vähentämisessä. Hän sanoo, että on tärkeää estää kiusaamisen ja ulkopuolelle sulkemisen yleistyminen nuorten keskuudessa ja tunnistaa tilanteet, joissa nuori jää ulkopuolelle.

Yksinäisyys ja elämänhallinnan menettäminen on ahdistava, yksilöllinen kokemus ulkopuolisuudesta ja erillisyydestä. Tällä hetkellä yläkoulun ja toisen asteen opiskelijoista noin 14 prosenttia kokee yksinäisyyttä. Joka neljännellä nuorella ei ole porukkaa, johon kokisi kuuluvansa eikä yhtään läheistä ystävää.

Yhteisvastuukeräyksen tuotosta ohjataan 20 prosenttia Suomen evankelis-luterilaisille seurakunnille ja 20 prosenttia HelsinkiMissiolle nuorten hyväksi tehtävään työhön. Maailman katastrofialueiden nuorten auttamiseen suunnataan 60 prosenttia tuotosta. Apu menee perille Kirkon Ulkomaanavun työn kautta.

Nuorten kriisipisteen päällikkö Heidi Rouhiainen HelsinkiMissiosta toteaa yksinäisyyden olevan meille kaikille tuttu tunne. Kaikki tuntevat joskus yksinäisyyttä ja tunnistavat sen, mutta pitkittyessään se on haitallista.

– Yksinäisyyttä tuntevista nuorista 42 prosenttia ei koe pystyvänsä vaikuttamaan yksinäisyyteen. Nuorten kriisipiste tarjoaa keskusteluapua yksinäisyyteen. Myös kouluyhteisöllä on tärkeä tehtävä tarjota nuorille turvallinen paikka opetella sosiaalisia taitoja ja konkreettisia keinoja puuttua yksinäisyyteen. Jokainen nuori ansaitsee kokea kuuluvansa yhteisöön.

Töölön seurakunnan tuotto-osuus Fokuksen nuorille

Töölön seurakunnan tuotto-osuus suunnataan Pasilan Mall of Triplassa sijaitsevan Monitoimitila Fokuksen nuorten toimintaan. Fokuksen nuorten toiminta tavoittaa keskimäärin 70 nuorta illassa.

Töölön seurakunnan Yhteisvastuukeräyksen kampanjapäällikkö Mari Munne-Kärkelä sanoo, että hyvien kulkuyhteyksien varrella sijaitseva kauppakeskus on paikka, jossa liikkuu paljon nuoria.

- Fokus tuo seurakunnan nuorten luokse. Siellä nuorilla on mahdollisuus kohdata paitsi toisiaan, myös turvallisia aikuisia.

Nuorisotyönohjaaja Anni Laakso kohtaa perjantai-iltojen Nuorten Fokuksessa eri taustoista tulevia nuoria. Yksinäisyys ja mielenterveyden ongelmat nousevat esiin nuorten puheissa. Moni tulee hengailemaan Fokuksen aulakahvilaan myös arkisin koulun jälkeen.

- Nuorten Fokus on todella tärkeä siellä käyville. Se on muotoutunut turvalliseksi paikaksi perjantai-illoille. Rahallista tukea tarvitaan, jotta toimintaa voisi kehittää monipuolisemmaksi ja aukioloaikoja laajentaa.

Maahanmuuttajataustaiset ja monikulttuuriset nuoret ja nuoret aikuiset ovat ottaneet Fokuksen omakseen. Anni Laakson mukaan moni tulee paikalle opettelemaan suomen kieltä ja hakemaan apua vaikkapa työn tai asunnon löytämiseen. Fokuksessa he tapaavat myös ystäviään, lataavat puhelimiaan ja lukevat päivän lehdet. 

- Nuorten Fokusta tehdään verkostoyhteistyössä. Töölön seurakunta, Helsingin kaupungin Pasilan ja Oodin nuorisotoimi, romanien nuorisotyö, Mielellään ry, Sininauhaliitto ja Loisto setlementti toimivat itse Fokuksessa. Lisäksi teemme yhteistyötä jalkautuvan nuorisotyön kanssa. Verkosto on iso ja tiedotamme toisiamme Triplassa tapahtuvista nuorisoon liittyvistä asioista.  Fokuksen toiminnasta hyötyvät kaikki Triplassa liikkuvat. 

Yhteisvastuun keräystuotosta 20 prosenttia käytetään paikallisten nuorten tukemiseen sekä muuhun oman alueen auttamistyöhön.

Yhteisvastuukeräyksen aloitusmessua vietetään Töölön kirkossa su 4.2. klo 12. Lue lisää tästä linkistä.

Koulutusta ja tukea kriisialueiden uhreille  

Tuotosta 60 prosenttia ohjataan Kirkon Ulkomaanavun (KUA:n) katastrofirahastoon, josta tuetaan humanitaarisen avun muodossa heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä maailman katastrofien keskellä. Avustustarpeiden syitä ovat useimmiten luonnonkatastrofit (kuivuus, tulvat, myrskyt, maanjäristykset), aseelliset konfliktit ja äkilliset onnettomuudet.  

Tämänvuotisessa keräyksessä esitellään erityisesti KUA:n avustustyötä Ugandassa, joka on yksi maailman eniten pakolaisia asuttavista maista. Ugandassa asuu yhteensä 1,5 miljoonaa pakolaisena maahan tullutta ihmistä. Heistä kolmasosa on kotoisin vuosikymmenien konfliktin runtelemasta Kongon demokraattisesta tasavallasta.
  
Kirkon Ulkomaanapu tekee työtä Ugandassa kuudella pakolaisasutusalueella. Koulutushankkeiden avulla parannetaan koulutuksen saatavuutta rakentamalla uusia ja turvallisia luokkahuoneita, järjestämällä kouluun paluuseen kannustavia kampanjoita ja lisäämällä tietoa koulutuksen tärkeydestä sekä jakamalla oppimateriaaleja ja hygieniapakkauksia. Tukemalla lasten ja nuorten koulunkäyntiä ja tarjoamalla ammatillista koulutusta mahdollistetaan pakolaisina saapuneille nuorille valoisampi tulevaisuus ja kestävä toimeentulo.
 

Oman seurakunnan Yhteisvastuukeräykseen voit lahjoittaa monin tavoin

Lipaskeräysten ohella voit antaa lahjasi Töölön seurakunnan Yhteisvastuukeräykseen MobilePayllä numeroon  84195 tai tekemällä lahjoituksen nettilahjoitussivulle osoitteessa yhteisvastuu.fi/toolo (linkki avautuu uuteen välilehteen).

Pankin kautta lahjoitettaessa Yhteisvastuun tilit ovat: Aktia FI82 4055 0010 4148 41, Nordea FI16 2089 1800 0067 75 ja OP FI14 5000 0120 2362 28. Jos lahjoitat pankin kautta, lisää lahjoitukseesi seurakunnan viitenumero 308605.

Kiitos lahjoituksestasi!

Kirkkopalvelujen keräysluvat RA/2020/639 ja ÅLR/2023/7525.

Lisätietoja keräyksestä:

yhteisvastuu.fi 
helsinkimissio.fi
kirkonulkomaanapu.fi
 

Mari Munne-Kärkelä
Mari Munne-Kärkelä
vapaaehtoistoiminnan koordinaattori
(09) 2340 6374
Jalavatie 6b
00270 Helsinki

Vapaaehtoistoiminnan koordinaattorina autan ihmisiä etsimään tehtävää seurakunnassa. Töölön seurakunnassa on paljon vapaaehtoistehtäviä, joten meiltä löytyy tekemistä erilaisiin elämäntilanteisiin. Vastaan Töölön ja Temppeliaukion kirkkojen vapaaehtoistoiminnasta. Lisäksi työhöni kuuluu diakonian vapaaehtoistoiminta, mikä tarkoittaa esimerkiksi vapaaehtoisten etsimistä juttu- ja ulkoiluseuraksi vanhuksille. Teen työtä myös vapaaehtoistoiminnan tiimin viestinnän parissa.

Otathan yhteyttä, jos haluat kysyä ja keskustella vapaaehtoistoiminnasta.

Vapaa-ajalla juttelen muiden vanhempien kanssa hiekkalaatikon reunalla. Luen kirjoja ja seuraan uutisia.

29.1.2024 13.02