Uutislistaukseen

Ilmoittaudu vuoden 2024 rippikouluryhmiin lokakuun aikana!

Graafinen tausta ja teksti:

Töölön seurakunta järjestää vuonna 2024 yhteensä kahdeksan rippikoulua, joista seitsemän on leiririppikouluja ja yksi kaupungissa toteutuva cityrippikoulu.

Tervetuloa riparille! Rippikoulu on hieno mahdollisuus pohtia isoja kysymyksiä omaan elämään ja kristinuskoon liittyen. Riparilla pääset tutustumaan uusiin ihmisiin ja voit saada jopa elinikäisiä ystäviä. Suurin osa Suomen 15-vuotiaista käy rippikoulun.

Vuoden 2024 rippikouluihin on ilmoittaudutaan 2.-31.10.2023 välisenä aikana Helsingin seurakuntien sähköisen asiointipalvelun kautta (linkki avautuu uuteen välilehteen). Rippikoulu kestää kokonaisuudessaan noin puoli vuotta, mikä sisältää kevätkaudelle sijoittuvan aloitusjakson, intensiivijakson ja konfirmaation.

Myös Töölön seurakunnan alueen ulkopuolella asuvat nuoret voivat ilmoittautumalla hakea paikkaa Töölön rippikouluryhmistä. Mikäli ilmoittautuneita tulee enemmän kuin ryhmissä on paikkoja, etusijalla ovat Töölön seurakunnan jäsenet ja sen jälkeen muut Töölön seurakunnan alueella asuvat, sekä Töölön seurakunnan alueella koulua käyvät nuoret. Talvi-Korpirauhan ryhmään on parhaat mahdollisuudet ottaa osallistujia muista seurakunnista, joten suosittelemme sitä yhdeksi vaihtoehdoksi, jos kotiseurakunta on jokin muu kuin Töölö!

Kannattaa myös varmuuden vuoksi ilmoittautua myös oman kotiseurakunnan rippikouluun, jotta ei jää kokonaan ilman riparipaikkaa, mikäli kaikki muista seurakunnista hakeneet eivät mahdu Töölön ryhmiin. Ilmoittautumislomakkeelle on hyvä laittaa maininta, minkä seurakunnan ripareille olette ensisijaisesti hakemassa. Ilmoittautumisajan päättymisen jälkeen voimme tarjota jälki-ilmoittautuneille paikkaa ainoastaan niistä rippikouluryhmistä, joissa on vielä tilaa.

Nuori voi käydä rippikoulun, vaikka hän ei kuuluisikaan kirkkoon, mutta konfirmaatio edellyttää kirkon jäsenyyttä. Mahdollinen kaste ja kirkkoon liittyminen onnistuvat rippikoulun yhteydessä. Kaste voidaan toimittaa kirkossa, kotona tai jossain juhlatilassa. Kasteasioiden sopimista varten kannattaa olla hyvissä ajoin yhteydessä oman rippikouluryhmän pappiin tai kirkkoherranvirastoon


Rippikoulu ja konfirmaatio tarjoavat mahdollisuuden kirkolliseen vihkimiseen, kummiuteen ja ehtoollisella käymiseen itsenäisesti. Nykymuotoisen rippikoulun sisältöihin ja tavoitteisiin voi tutustua valtakunnallisesta  Suuri ihme -rippikoulusuunnitelmasta (pdf)Linkki avautuu uudessa välilehdessäLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Ilmoittautumisohjeet

Tutustu huolellisesti rippikoulutarjontaan huoltajasi kanssa ja valitse vähintään neljä sinulle parhaiten sopivaa ryhmävaihtoehtoa. Koko seurakunnan alueella asuu yli kaksisataa rippikouluikäistä, joten valitettavasti kaikki halukkaat eivät välttämättä mahdu ensisijaisesti toivomaansa ryhmään. Nopeus ei ratkaise, vaan ilmoittautumisajan päättymisen jälkeen kaikki ilmoittautuneet ovat samalla viivalla paikkoja jaettaessa. 

Ilmoittautumista varten huoltajan on rekisteröidyttävä asiakasportaaliin pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla. Tämän jälkeen portaaliin kirjaudutaan omalla käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Käyttäjätunnukseksi kannattaa valita sähköpostiosoite. Tunnuksia tarvitaan myöhemmin esimerkiksi rippikoulumaksun maksamista varten. Portaalissa voi päivittää itse omia yhteystietojaan ja ne päivittyvät samalla asiakasrekisteriimme. Jos sinulla ei ole mahdollista vahvaan tunnistautumiseen, ota yhteyttä rippikoulupappi Tinja-Mari Lammilaan, puh. 050 577 3863. 

Mikäli sinulla on jokin perusteltu syy (lomamatka tms.), miksi sinun olisi hyvä päästä eri ryhmävaihtoehtojen sisältä juuri johonkin tiettyyn ryhmään, kirjoita asiasta ilmoittautumislomakkeelle. Tarkistakaa lomakkeen lähettämisen jälkeen, että ilmoittautuminen on varmasti mennyt perille ja olette saaneet sähköpostiin vahvistusviestin.

Usein kysytyt kysymykset

Voinko päästä kaverin kanssa samaan ryhmään?

Voit hakea samaan rippikouluryhmään 1-2 kaverisi kanssa siten, että samassa kaverikoodiryhmässä on yhteensä enintään 3 kaveria sinut mukaan lukien. Tällöin käytetään kaverikoodia seuraavalla tavalla:

1. Katsokaa huoltajien kanssa yhdessä, mitkä neljä rippikouluryhmää sopivat teille kaikille kavereille. Sopikaa myös mihin järjestykseen haluatte asettaa ryhmätoiveet.

2. Sopikaa etukäteen, kuka teistä ilmoittautuu ensin. Hänen vastuullaan on laittaa ryhmätoiveet oikeaan järjestykseen. Ilmoittautumisensa jälkeen hän saa sähköpostiinsa vahvistusviestin, jonka lopusta löytyy kaverikoodi. Koodin voi antaa 1-2 kaverille, mutta sitä ei voi ketjuttaa. 

3. Kun muut kaveriporukasta (eli yksi tai kaksi henkilöä) ilmoittautuvat, heidän tulee laittaa rasti ruutuun kohdassa ”Käytä kaverilta saamasi kaverikoodi”. Tällöin pääset syöttämään koodin ilmoittautumislomakkeelle.

4. Jos käytät kaverikoodia, järjestelmä antaa sinulle automaattisesti samat ryhmätoiveet kuin sillä, joka koodin on sinulle antanut. Näin pääsette samalle riparille, kun ryhmäjaot tehdään. Älä siis valitse itse ryhmiä enää koodin käyttämisen jälkeen.

5. Ilmoittautumista tehdessäsi muista, että rippikoulussa parasta on usein uusiin ihmisiin tutustuminen, joten sinun ei ole mikään pakko käyttää kaverikoodia lainkaan!

Kaikissa ripariryhmissä on sellaisia osallistujia, jotka eivät tunne ryhmästä etukäteen ketään ja tämä on paras mahdollisuus saada uusia ystäviä! Rippikoulun kevätkaudelle sijoittuvalla aloitusjaksolla ryhmän osallistujat tutustuvat sekä toisiinsa että isosiin ja ohjaajiin.

Lähde siis rohkeasti mukaan, vaikka sinulla ei olisi mahdollisuutta hakea samalle riparille kaverin kanssa. Rippikoulun yksi tärkeimmistä tavoitteista on, että kukaan ei jää yksin ja valtaosa rippikoulun ohjelmista toteutetaan siten, että koko porukka on samaan aikaan läsnä.

Mitä jos käytössä on jokin muu kuin virallinen nimeni?

Ripari-ilmoittautumiseen tarvitaan henkilötunnus ja sitä kautta myös virallinen nimi, mutta voit kirjoittaa ilmoittautumislomakkeelle kutsumanimeksi sen nimen, jota haluat käyttää tapaamisissa ja leirillä/cityriparilla

Mistä tiedän mihin ryhmään olen päässyt?

Saat tiedon rippikouluvalinnasta sähköpostitse marraskuun 2023 loppuun mennessä. Rippikoulukirjeen mukana saat vahvistuspyynnön, tarkan rippikouluaikataulun, sekä tiedot rippikoulusi ohjaajista yhteystietoineen. Kaikkien rippikouluryhmien kevätkauden tapaamiset alkavat aloitusmessulla 14.1.2023 klo 10.00 Temppeliaukion kirkossa.  

Entä jos haluan käydä rippikouluni vasta vuonna 2025?

Lähetä asiasta sähköpostia osoitteeseen tinja-mari.lammila@evl.fi, jotta osaamme lähettää sinulle uuden rippikouluesitteen myös tulevana syksynä.

Entä jos tarvitsen erityistä tukea rippikouluun?

Jos pohdit mahdollisuuksia osallistua tavalliseen rippikouluun, ota rohkeasti yhteyttä rippikoulupastori Tinja-Mari Lammilaan ennen ilmoittautumista. Sopivan rippikoulun etsintään voivat vaikuttaa esimerkiksi allergiat, sairaudet, oppimisvaikeudet, liikuntaesteisyys, mielenterveyteen liittyvät asiat tai vaikkapa koulunkäynti erityisluokassa tai pienryhmässä. Tavoitteena on löytää jokaiselle sopiva ja mieluisa rippikouluryhmä. Tarvittaessa rippikoulun voi käydä myös yksityisesti.

Kehitysvammaisten ilmoittautumisia keva-ripareille vastaanottaa vammaistyön pappi Heli Ojalehto p. 09 2340 2546 tai heli.ojalehto@evl.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Entä jos käyn rippikouluni muualla kuin kotiseurakunnassani?

Jos aiot käydä esimerkiksi urheilurippikoulun tai jonkin kristillisen järjestön järjestämän riparin, tulee sinun suorittaa talvikauden aikana aloitusjaksokotiseurakunnassasi. Tämän vuoksi sinun täytyy ilmoittautua kahteen eri paikkaan eli suoraan oman riparisi järjestäjälle ja myös Töölön seurakunnan rippikoulupappi Tinja Lammilalle. Ilmoitathan asiasta 31.10.2023 mennessä sähköpostitse (tinja-mari.lammila@evl.fi). 

Kerro sähköpostissa nimesi ja yhteystietosi, huoltajan nimi ja yhteystiedot, sekä rippikoulun järjestäjä ja ajankohta.

Ilmoittautumisen jälkeen saat marras-joulukuussa rippikoulukirjeen, josta löydät lisätietoa aloitusjakson suorittamisesta. Kotiseurakunnan aloitusjakson lisäksi omaan rippikouluusi saattaa kuulua itsenäisiä tehtäviä, viikonloppuleiri tai muuta ohjelmaa. Näistä saat tiedonoman rippikoulusi järjestäjältä.

Entä jos haluan käydä rippikoulun jollain muulla kielellä kuin suomeksi?

Pääkaupunkiseudulla järjestetään rippikouluja useilla eri kielillä. Löydät tarkemmat tiedot tältä sivulta.

Rippikoulumaksu?

Leirimaksu lähetetään ennen leirin / cityrippikoulun alkua Helsingin seurakuntayhtymän asiointipalvelun kautta. Saat sähköpostitse tai tekstiviestitse ilmoituksen maksun saapumisesta.

Vähävaraisuuden vuoksi rippikoulumaksuun voi hakea tukea seurakunnan diakonialta matalalla kynnyksellä. Ohjeet tuen tai maksuvapautuksen hakemiseen välitetään ryhmäjakotietojen yhteydessä. Riparimaksu ei saa olla esteenä kenenkään rippikoulun käymiselle!

Töölön seurakunnan rippikoulujen hinnat: cityrippikoulu 100€ ja leiri 210 €. Hinta sisältää kaikki ruokailut, materiaalit, ohjelman ja opetuksen sekä leirien osalta myös majoituksen ja bussikuljetukset.

Rippikouluryhmät 2024

Talvi-Korpirauha 2024

Talvilomaripari on hyvä vaihtoehto, jos haluat olla ensimmäisten riparin käyneiden joukossa ja toivot konfirmaation sijoittuvan jo keväälle! Joskus talviloman ripariryhmät ovat olleet hieman kesän ryhmiä väljempiä, joten talvilomalla on myös paremmat mahdollisuudet päästä isomman kaveriporukan kanssa samaan ryhmään. Talvilomarippikoulun aloitusjaksoon kuuluu normaalit rippikoulutapaamiset, mutta nämä sijoittuvat kalenteriin hieman tiiviimmin kuin kesän ryhmillä. Kokonaisuus on kuitenkin kaikilla sama.

Korpirauhan leirikeskus sijaitsee Siuntion pohjoisosassa suuren metsäalueen keskellä alle tunnin bussimatkan päässä Helsingistä. Korpirauhassa on juuri remontoidut majoitus- ja opetustilat, viihtyisä rantasauna, hyvät ulkoilualueet, sekä suuren suosion saanut pingispöytä. Talvilomalle sijoittuva leirijakso järjestetään 18.-25.2.2024 ja konfirmaatio 28.4.2024 klo 10.00 Temppeliaukion kirkossa. Rippikoululeirin hinta on 210 euroa.

Cityripari 2024

Kesäkuun cityripari on kaupungissa järjestettävä rippikoulu, jossa ryhmä kokoontuu pääasiassa Meilahden kirkon nuorten tiloissa noin klo 10.00 - 17.00 välillä. Lisäksi rippikoulun aikana saatetaan tehdä pieniä vierailuja erilaisiin Helsingin retkikohteisiin. Cityripari on hyvä vaihtoehto esimerkiksi silloin, jos sinun on vaikea olla viikkoa poissa tietyistä harrastuksista, sinulla on jokin terveydellinen asia, jota on haasteellista hoitaa leiriolosuhteissa tai haluat muuten vaan yöpyä rippikoulun aikana omassa kodissasi. Cityriparijakso järjestetään 3.-12.6.2024 (välissä opetukseton vapaa viikonloppu) jakonfirmaatio lauantaina 15.6.2024 klo 10.00 Meilahden kirkossa.

Jaakkima 2024

Jaakkiman seurakuntaopisto sijaitsee luonnonkauniilla niemellä Saimaan rannalla Ruokolahdessa. Leiripaikassa on hyvät mahdollisuudet monenlaisiin aktiviteetteihin, kuten esimerkiksi lentopallon, sählyn, biljardin ja pingiksen pelaamiseen. Leirijakso järjestetään 3.-10.6.2024 ja konfirmaatio sunnuntaina 16.6.2024 klo 10.00 Temppeliaukion kirkossa. Rippikoululeirin hinta on 210 euroa.

Vanha-Tuusjärvi 2024

Vanha-Tuusjärven kartano sijaitsee kauniissa ja tunnelmallisessa järvimaisemassaHeinolassa reilun tunnin bussimatkan päässä Helsingistä. Leirijakso järjestetään10.-17.6.2024 ja konfirmaatio lauantaina 29.6.2024 klo 10.00 Meilahden kirkossa. Rippikoululeirin hinta on 210 euroa.

Pilistvere 2024

Pilistveren leirikeskus Virossa Viljandin maakunnassa on vanha pappila, joka on kunnostettu leirikäyttöön. Kauniilta paikalta löytyy myös paikallisten nuorten pitämä kesäkahvila ja upea kirkko. Pappilassa asuu kissa. Paikka ei sovellu pahasti allergisille tai tarkkaa erityisruokavaliota noudattaville. Matkustamme Viroon laivalla ja bussilla. Mukaan tarvitset passin tai kuvallisen henkilökortin. Leirijakso järjestetään 11.-18.6.2024 ja konfirmaatio sunnuntaina 30.6.2024 klo 10.00 Temppeliaukion kirkossa. Rippikoululeirin hinta on 210 euroa.

Valkeala 2024

Valkealan kristillinen opisto sijaitsee Saanjärven rannalla Hasulassa. Paikassa on hyvät puitteet monenlaiseen liikkumiseen, hyvät ja nykyaikaiset majoitustilat, upeat maisemat, sekä puulämmitteinen rantasauna. Leirijakso järjestetään 8.-15.7.2024 ja konfirmaatio sunnuntaina 21.7.2024 klo 12.00 Meilahden kirkossa. Rippikoululeirin hinta on 210 euroa.

Koivupuisto 2024

Koivupuisto sijaitsee noin 22 km päässä Tampereen keskustasta, rauhallisella alueella aivan Näsijärven rannalla. Leirikeskuksessa on hyvät majoitus- ja kokoontumistilat, sekä kaunis rantamaisema. Leirijakso järjestetään 15.-22.7.2024 ja konfirmaatio sunnuntaina 28.7.2024 klo 10.00 Temppeliaukion kirkossa. Rippikoululeirin hinta on 210 euroa.

Kesä-Korpirauha 2024

Korpirauhan leirikeskus sijaitsee Siuntion pohjoisosassa suuren metsäalueen keskellä alle tunnin bussimatkan päässä Helsingistä. Korpirauhassa on juuri remontoidut majoitus- ja opetustilat, viihtyisä rantasauna, hyvät ulkoilualueet, sekä suuren suosion saanut pingispöytä. Talvi-Korpirauhan lisäksi Töölön seurakunnalla on Korpirauhassa myös yksi kesäripari, jonka leirijakso järjestetään 29.7.-5.8.2024 ja konfirmaatio sunnuntaina 11.8.2024 klo 12.00 Meilahden kirkossa. Rippikoululeirin hinta on 210 euroa.

Huom. Rippikoulupaikkojen vahvistamisen jälkeen pidätämme oikeuden muutoksiin ryhmien kokoonpanoissa esimerkiksi kiusaamisen tai muun painavan syyn vuoksi.

Lisätietoja

Tinja-Mari Lammila, rippikoulupappi, seurakuntapastori
p. 050 577 3863, tinja-mari.lammila@evl.fi

Tinja-Mari Lammila
Tinja-Mari Lammila
seurakuntapastori
(09) 2340 4722
Jalavatie 6b
00270 Helsinki

20.9.2023 11.57