Kuva: Helsingin seurakuntayhtymän kuvapankki / Elina Manninen

Rippijuhlat

Konfirmaatio on nuoren oma juhla. Konfirmaatio antaa kastetulle kirkon jäsenelle oikeuden toimia kummina, osallistua itsenäisesti ehtoolliselle ja asettua täysi-ikäisenä ehdokkaaksi seurakuntavaaleissa. Kirkollinen avioliittoon vihkiminen edellyttää rippikoulun suorittamista mutta ei konfirmaatiota.

Konfirmaatio tarkoittaa vahvistamista, jossa kastettuja vahvistetaan siunauksella ja seurakunnan rukouksella. Nuoret tunnustavat uskonsa yhdessä seurakunnan kanssa ja liittyvät sukupolvien ketjussa seurakunnan yhteiseen uskoon. Vanhemmilla ja läheisillä on konfirmaatiossa tilaisuus rukoilla nuoren ja hänen tulevaisuutensa puolesta yhdessä muun seurakunnan kanssa. Konfirmaatiossa Jumala siunaa ja vahvistaa nuoria sekä yksilöinä että osana seurakuntaa.

Konfirmaatioharjoitus, ryhmäkuva ja pukeutuminen albaan

Ennen konfirmaatiomessua järjestetään konfirmaatioharjoitus, jossa konfirmoitavat käyvät rippipapin kanssa läpi konfirmaatiomessun etenemisen kirkossa kuten kulkueena kulkemisen ja istumapaikat. Konfirmaatioharjoituksen yhteydessä rippikouluryhmästä otetaan ryhmäkuva. Rippikoulun ohjaajat kertovat tarkemmat tiedot ryhmäkuvan tilaamisesta.

Ennen konfirmaatiomessua konfirmoitavat pukeutuvat kirkon sakastissa pitkiin valkoisiin alboihin, jotka seurakunta lainaa konfirmaatiomessun ajaksi. Alba puetaan omien juhlavaatteiden päälle. Alban alta näkyvät kengät ja mahdollisesti myös lahkeet. Seurakunnan työntekijät auttavat alboihin pukeutumisessa.

Konfirmaatiomessu

Konfirmaatiomessua vietetään sunnuntain messun, eli ehtoollisjumalanpalveluksen, yhteydessä tai omana messunaan toisena ajankohtana. Konfirmaatiomessun etenemiseen voi tutusta virsikirjan liiteosasta tai Kirkollisten toimitusten kirjasta. Konfirmaatiomessu kestää yhdestä kahteen tuntiin.

Konfirmaatiomessun alussa pappi ja messuvieraat tervehtivät toisiaan vuorotervehdyksenä, jota seuraa yhteinen synnintunnustus ja syntien anteeksi julistaminen. Tämän jälkeen luetaan Raamattua ja lauletaan yhdessä. Konfirmaatiomessun saarnassa kerrotaan yleensä kuulumisia ja kokemuksia rippikoulusta.

Konfirmaatio-osuuteen kuuluu muun muassa uskon tunnustaminen, siunaus ja esirukous. Rippikoululaiset ja messuvieraat liittyvät yhteiseen uskontunnustukseen. Lopuksi konfirmoitavat siunataan. Kummi tai muu nuoren läheinen on tavallisesti mukana siunaamassa konfirmoitavaa. Usein rippikouluryhmä esittää harjoittelemansa laulun. Konfirmaatio päättyy ehtoolliseen, johon konfirmoidut rippikoululaiset osallistuvat ensimmäisenä.

Rippikoulutodistukset ja onnittelut

Konfirmaatiomessun jälkeen jaetaan rippikoulutodistukset, ja rippikouluryhmän isoset onnittelevat konfirmoituja. Läheiset onnittelevat nuortaan kirkon ulkopuolella, jossa on tapana antaa konfirmoidulle kukkia. Muut lahjat annetaan nuoren omassa juhlatilaisuudessa.

Mikä rippikoulu on?

Rippikoulu tarjoaa osallistujille turvallisen ympäristön ajankohtaisten elämänkysymysten käsittelyyn. Nuorten rippikouluun pääsee sinä vuonna, jonka aikana täyttää viisitoista vuotta. Ilmoittautuminen rippikouluihin on edellisen vuoden lokakuussa. Rippikouluja järjestävät seurakunnat.

Rippikoulun voi käydä myös aikuisena. Tietoja aikuisten ryhmistä ja yksityisrippikoulusta saa Töölön seurakunnan asiakaspalvelusta.

Nuoret saavat vaikuttaa oman rippikoulunsa sisältöön. Lähtökohtana kyseisessä rippikouluryhmässä heräävät kysymykset. Rippikoulussa voi kohdata erilaisia asioita harrastavia nuoria ja kokea pyhyyttä ja iloa. Rippikoulussa nuoret kantavat vastuuta itsestään, muista ihmisistä ja ympäristöstä. Rippikoulu antaa näkymiä Kristuksen kirkkoon moninaisena ja erilaisten ihmisten yhteisönä. Kristinuskon sisältöjen ja oman elämän välisten merkitysten etsiminen ovat oleellinen osa rippikoulua. Rippikoulussa on tilaa opetella hoitamaan omaa hengellistä elämää toimien, hiljentyen ja osallistuen. Rippikoulu ja konfirmaatio vahvistavat uskoa ja rohkaisevat elämään kristittynä.

Konfirmaatio on osa ehtoollisjumalanpalvelusta eli messua. Konfirmaatiota vietetään joko sunnuntain messun yhteydessä tai omana erillisenä messunaan. Konfirmaatiomessu kestää yleensä 1-2 tuntia. Kirkot ovat konfirmaatiomessuissa usein hyvin täynnä, joten paikalla kannattaa olla ajoissa.

Konfirmaatio tapahtuu jumalanpalveluksessa

Rippijuhlia vietetään rippikoulun käyneen ja konfirmoidun nuoren kunniaksi. Nuorelle rippijuhlat ovat tärkeä aikuistumisjuhla.

Rippijuhlien järjestäminen

Rippikoulu on puolen vuoden mittainen tutustuminen seurakuntaan ja kristilliseen uskoon. Usein rippikoulu käydään sinä vuonna, kun nuori täyttää 15 vuotta. Rippikoulun voi käydä myös aikuisena.

Rippikoulu edeltää rippijuhlia