Musiikkileikkikoulut

"Soivat iloisesti kirkonkellot, tervetuloa muskariin!" (Soivat iloisesti kirkonkellot)

Ilmoittaudu Töölön seurakunnan syksyn 2020 musiikkileikkikouluryhmien vapaisiin paikkoihin

Musiikkileikkikoulu, eli muskari, on varhaisiän musiikkikasvatusta pääasiassa alle kouluikäisille lapsille. Järjestämme edullisia musiikkileikkikouluryhmiä kaikenikäisille lapsille sylivauvoista kouluikäisiin. Lisäksi järjestämme viulu- ja pianomuskariryhmiä. Musiikkikasvatus on tavoitteellista toimintaa, jossa kehitetään laulun, leikin, liikunnan ja soiton avulla lapsen sosiaalista, motorista, hengellistä ja musiikillista kasvua.

Musiikkileikkikouluryhmät kokoontuvat Temppeliaukion kirkolla, Töölön kirkolla ja Ruskeasuon seurakuntakeskus Rastissa. Musiikkileikkikoulun kausi päättyy joulu- ja kevätjuhlaan. Musiikkileikkikouluryhmiin ilmoittaudutaan kahdesti vuodessa sähköisesti. Musiikkileikkikouluryhmiä ohjaa varhaisiän musiikinopettaja Jenni Paaso ja viulumuskareita Ada Alakärppä-Tiitto.

Muskari-ikäryhmät ja viulu- ja pianomuskarit

Vauvamuskarissa lauletaan, leikitään, lorutellaan, tanssitaan ja kuunnellaan. Vanhemman ja vauvan välistä vuorovaikutusta tuetaan musiikin välinein. Pieni vauva kokee musiikin ensin oman vanhemman kautta. Kehityksen edetessä hän oppii itse helistämään marakassia, taputtamaan, vilkuttamaan ja marssimaan käsi kädessä.

Perhemuskareissa (1–2, 2–3, 1–3 ja 2–4-vuotiaat) seikkaillaan musiikin maailmassa oman aikuisen kanssa. Musiikki koetaan kokonaisvaltaisesti laulaen, soittaen, liikkuen ja kuunnellen. Musiikin riemuun johdattaa esimerkiksi eläin tai ajankohtainen teema.

Leikkiryhmissä (3–4, 4–5, 5–6 ja  4–6-vuotiaat) musiikin käsitepareja koetaan laulaen, soittaen, liikkuen ja kuunnellen. Lapsi oppii musiikillisia teemoja leikin ja mielikuvituksen avulla. Turvallisessa ympäristössä tuetaan lapsen luovuutta ja ilmaisua.

Isompien lasten ryhmissä (4–5, 5–6 ja 4–6-vuotiaat) jaetaan oppimisen tukena nuotteja ja pieniä tehtäviä. Lapsella on hyvä olla mukana oma kansio.

Viulumuskarissa soitetaan pienissä ryhmissä yhdessä toisten lasten kanssa. Aikuinen on mukana tunneilla. Leikkisillä tunneilla kappaleita soitetaan aluksi korvakuulolta. Erilaiset laulut, lorut ja leikit tekevät soittamisesta ja oppimisesta hauskaa. Opettaja auttaa viulun hankinnassa.

Pianomuskarissa tutustutaan pianon koskettimiin ja äänimaailmaan sekä opetellaan nuotteja ja rytmejä. Pianomuskarissa harjoitellaan soittamista korvakuulolta ja nuoteista. Oppimisen tukena tehdään pieniä tehtäviä ja harjoitellaan musiikin alkeisteoriaa. Opetus etenee lapsen oman kehityksen mukaan.

Lisätietoja:

Jenni Paaso, varhaisiän musiikinopettaja