Oomme valittua kansaa 

Sain kuulla levy-yhtiön tiedotteesta, että Tuiskun Antti julkaisisi hengellisiä asioita käsittelevän levyn. Vanha gospeltoimittaja minussa heräsi, ja pyysin CD-levyä tsekattavakseni.

Valittu kansa -niminen äänite tärähti Spotifyhin ja oma somekuplani poreili vinhasti. Harvoin olen törmännyt niin voimakkaisiin ja ääripäisiin reaktioihin mistään tallenteesta. Toiset olivat järkyttyneen loukkaantuneita. Toiset taas eivät vain kehuneet maasta taivaisiin, vaan ylistivät myös sitä, että vihdoinkin joku sanoittaa näin vahvasti heidän omia tuntemuksiaan.

Sain levyn käteeni viikko poreilun alkamisesta. Musiikillisesti melko yllättämätön EDM-poppi ei yllättänyt eikä sen suuremmin myöskään koskettanut itseäni. Mutta lyyrinen konteksti onkin se tämän levyn juttu. Voin hyvin kuvitella, kun Tuisku on ollut tuotantotiimin kera tutkimassa sanoitusehdotuksia ja useampaan kertaan on joku päästänyt suustaan ”...oikeesti, saaks näin sanoa...” ja joku ringistä on tokaissut, että kuule, joku korkeintaan loukkaantuu. Nuo kolme viimeistä sanaa löytyvät muuten levyn sanoituksistakin.

Levy ei päässyt klassikko-osioon hyllyssäni, mutta sillä on eittämättömät ansionsa. Uskon, että meistä jokainen on jonkin sortin syväilijä ja etsijä. Elämme pohjoisen maan kulttuurissa, jossa uskonnolliset kelaukset on tavattu pitää sangen tiiviisti yksityisasiana. Tähän kokonaisuuteen peilaten Tuiskun uutuuslevy huutelee ääneen monen sanomattomia ajatuksia. Onko tuolla ylhäällä joku, mites toi Jesse, onko se mun frendi, olenko mä paha jos nyt tämän lärvilaudan helttaani heitän?

Uskonnollinen etsintä on osa jokaisen arkea. Tuisku onnistui siinä, missä moni seurakuntien ratikkatarrakampanja ei ehkä niinkään. Hän sanoittaa ääneen oikeita tuntemuksia ja epäilyjä. Emme enää elä mustavalkoisessa maailmassa. Sinun uskonnollisuuttasi eivät määritä ulkoiset tekijät tai tapasi viettää lauantai-iltaa tai sunnuntaiaamua.

Teksti: Mikko Saari

Kirjoittaja on nuorisotyönohjaaja. Kolumni on julkaistu alun perin Töölöläinen-lehden numerossa 05/2020.