Uutislistaukseen

Kuivuudessa kasvaa toivo -valokuvanäyttely

19.3.2022 12.46

Valokuvaaja, näyttelijä Laura Malmivaaran Kuivuudessa kasvaa toivo -valokuvanäyttely esittelee muotokuvia naisista ilmastonmuutoksen vaikutusten keskellä. Malmivaara tutustui Suomen Lähetysseuran kehitysyhteistyöhön Tansanian Kishapussa syyskuussa 2018 ja kuvasi matkan aikana muotokuvia alueen kylissä kohtaamistaan tytöistä ja naisista.  

Laura Malmivaara valokuvaa tiellä kävelevää naista. Kuva Hannes Honkanen.

 

Näyttelyyn voi tutustua 1.3.-3.4. Temppeliaukion kirkossa, Lutherinkatu 3, kirkon aukioloaikoina. Aukioloajat voi tarkistaa kirkon verkkosivuilta tästä linkistä. Näyttely toteutetaan Töölön seurakunnan ja Suomen Lähetysseuran yhteistyönä.

Shinyangan läänissä sijaitseva Kishapun alue kärsii kuivuudesta, jota ovat pahentaneet ilmastonmuutoksesta johtuvat ennustamattomat sateet. Kuivuus vaikeuttaa ihmisten toimeentuloa, ruuantuotantoa ja veden saantia jo entisestään köyhällä alueella. Koska naiset ja tytöt ovat usein vastuussa ruuantuotannosta ja veden hakemisesta, vaikuttaa ilmastonmuutos erityisesti heihin.  Lähetysseura on tukenut vuosien aikana Kishapun kyläyhteisöjen sopeutumista muuttuvaan ilmastoon mm. tukemalla puiden istutusta, kouluttamalla kyläläisiä kuivuutta kestävien lajikkeiden viljelyssä ja pienyrittäjyystaidoissa sekä parantamalla vesi- ja sanitaatiojärjestelmiä. Ilmastotyö Kishapussa jatkuu myös kehitysyhteistyön uudella ohjelmakaudella 2022-2025. 

 

Kuvissa tavataan esimerkiksi kylävapaaehtoinen Susana Ezekiel,  joka on kouluttanut alueen muita asukkaita ympäristöystävällisten huussien rakentamisesta, sanitaatiosta ja ympäristö hoitamisesta. Yksi kuvatuista naisista on kuvaushetkellä 65-vuotias Sara Jagadi. Hänen miehensä Petro oli syksyyn 2018 mennessä istuttanut perheensä kanssa 10 000 puuta. Puiden istutus on ollut yksi Lähetysseuran työmuodoista alueella. Puut antavat varjoa ja suojaavat tuulelta, joka puhaltaa voimakkaasti tasangolla ja nostattaa ilmaan hiekkapölyä. Puut parantavat maaperän viljeltävyyttä. Puut myös vähentävät eroosiota. Lähetysseuran tuella puuntaimia on istutettu esimerkiksi koulujen ja kotien pihoille. Kouluissa oppilaat ovat huolehtineet puiden taimista. Kuvissa nähdään myös  nuori nainen Agness Bonifasi, joka on käynyt omassa kylässään Lähetysseuran tukemassa ompelukoulutuksessa. Koulutuksen tavoitteena on ollut tarjota vaihtoehtoisia toimeentulon lähteitä kylän nuorille. Kuivuuden ja sateiden ennustamattomuuden vuoksi pelkkään maanviljelyyn ei voi turvautua, vaan tuloja tarvitaan monista eri lähteistä. 

Näyttelyä on tuettu Suomen kehitysyhteistyövaroin.