Uutislistaukseen

Rintakuva Anna Kohesta ja Eve Mantusta kasvomaskit kasvoillaan Topeliuksenpuistossa. Sisarukset Anna Kohe (vas.) ja Eve Mantu (oik.) ennättivät mukaan Töölön kirkon 90-vuotisjuhlamessun jatkoille. Töölön kirkko on siskosten lapsuuden kotikirkko.

Töölön kirkko on vahvasti osa töölöläisten elämää

19.1.2021 11.07

Töölön kirkko on vahvasti osa töölöläisten elämää

Töölön kirkon 90-vuotista historiaa juhlistettiin marraskuussa juhlamessussa.

Marraskuun 15. päivänä Töölön kirkossa vietettiin Töölön kirkko 90 vuotta -juhlamessua. Messun toimitti pastori Tuomas Meurman ja saarnasta vastasi Töölön seurakunnan kirkkoherra Hannu Ronimus. Kirkkoherra muisteli lämmöllä sekä lapsuutensa vierailuja Töölöön että kirkonmäellä kohoavaa kaunista kirkkoa.

– Töölön kirkko on erottamaton osa alueen historiaa, nykyisyyttä ja varmasti myös tulevaisuutta, Ronimus sanoo.

Kirkko on Ronimuksen mukaan osa yhteisöään, suurta kristillistä perhettä, joka toimii Jumalan armon väylänä. Juhlamessussa muistettiin kaikkia niitä, jotka ovat kuuluneet kirkon vaiheisiin aina sen rakennusvuosista nykypäivään.

Elämäni kirkko

Sisarukset Anna Kohe ja Eve Mantu ennättivät messuun, vaikka juhlatilaisuus meinasikin ensin unohtua molemmilta. Messun alun he seurasivat kotoa käsin suoran videolähetyksen kautta YouTubesta, mutta halu olla mukana messussa voitti. Messun jälkeen Kohe ja Mantu iloitsivatkin siitä, että he ennättivät kuin ennättivätkin mukaan.

– Juhlamessun jälkeen tunnelma on samaan aikaan kovin liikuttunut, nostalginen ja toiveikas. Töölön kirkko on meidän perheellemme tärkeä paikka. Se on elämäni kirkko, Mantu sanoo.

Nykyisin Kohe ja Mantu eivät asu enää Töölön seurakunnan alueella, mutta juuri Töölön seurakunnalla on aina erityinen paikka heidän sydämissään. Töölön kirkko kuului erottamattomasti sisarusten lapsuuteen, jolloin se oli heidän perheensä kotikirkko. Kohen ja Mentun isä on kuulunut lähes kuusikymmentä vuotta Töölön kirkkokuoroon. Siskosten lisäksi heidän veljensä Martti on tuttu näky seurakunnan musiikkitapahtumissa. Juhlamessussa Martti lauloi kuorossa.

– Juhlamessussa oli hienoa nähdä monia tuttuja kasvoja, jotka ovat olleet mukana elämämme tärkeissä vaiheissa. Poikani on kastettu täällä ja eilen töölöläinen tätimme siunattiin haudan lepoon. Monia tärkeitä tapahtumia ja ihmisiä on kuulunut tähän kirkkoon, Mantu sanoo.

Työpaikka melkein neljäkymmentä vuotta

Samoin äänenpainoin Töölön kirkosta puhuu myös Töölön seurakunnan entinen pappi Arja Launis. Messussa hänkin oli juhlavissa tunnelmissa.

– Oli hienoa olla tutussa kirkossa ja ihanaa kuulla kuoron laulua – se kaikuu täällä erityisesti. Juhlamessussa mielessä oli monta Töölön kirkosta tuttua ihmistä, Launis sanoo.

Launis työskenteli Töölön seurakunnassa pappina kolmekymmentäseitsemän vuotta. Vuosiin mahtuu monta muistoa ja paljon tärkeitä ihmisiä.

– Töölön kirkko oli vuosia työpaikkani. Siihen aikaan mahtuu niin paljon elämää, iloja ja suruja. Siksi se on elämäni kirkko, Launis sanoo.

Launis toivoo, että ihmiset voisivat kokoontua yhteen jälleen korona-ajan jälkeen.

– Yhdessä olisi mukavaa muistella menneitä, mutta sitä ennen on noudatettava kokoontumisrajoituksia, Launis sanoo.

Koronapandemian vuoksi vuosi 2020 piirtyy yhdeksi erikoisjaksoksi arkkitehti Hilding Ekelundin suunnitteleman kirkon vaiherikkaassa ja monivuosikymmenisessä historiassa.

Töölö seurakunnassa aikoinaan lähes neljäkymmentä vuotta pappina työskennellyt Arja Launis oli saapunut Töölön kirkon juhlamessuun. Launis toivoo, että koronapandemian jälkeen olisi jälleen mahdollisuus kokoontua ja muistella Töölön kirkon menneitä vuosikymmeniä.

Teksti ja kuvat: Anne Leinonen