Uutislistaukseen

Lähikuva vihkiparin sormista, jotka pujottavat toisilleen sormusta. Kuva: Helsingin seurakuntayhtymän kuvapankki / Elina Manninen (Keksi)

Avioliiton esteiden tutkinta on siirtynyt Helsingin seurakuntayhtymän keskusrekisteriin

11.1.2021 15.43

Ennen vihkimistä on tutkittava avioliiton esteet. Vuoden 2021 tammikuusta alkaen esteiden tutkinta tehdään Helsingin seurakuntayhtymässä keskusrekisterissä.

Helsingin seurakuntayhtymän yhteinen kirkkoneuvosto päätti lokakuussa 2020, että avioliiton esteiden tutkinta siirretään 1.1.2021 alkaen seurakunnista Helsingin seurakuntayhtymän keskusrekisterin tehtäväksi. Päätös perustuu kirkkohallituksen täysistunnon joulukuussa 2018 tekemään linjaukseen, jonka mukaan vuoden 2022 alusta kirkonkirjojenpidon tehtävät ja väestökirjanpitoon liittyvät toiminnot on keskitetty aluekeskusrekistereiden tehtäviksi.

Avioliittoon vihkiminen edellyttää esteiden tutkintaa. Kirkkohäitä suunnittelevat voivat tehdä esteiden tutkinnan joko Suomen ev.lut. kirkon esteidentutkinta.fi-asiointipalvelussa tai postittamalla esteiden tutkintapyyntölomakkeen Helsingin seurakuntayhtymän keskusrekisteriin osoitteeseen Kolmas Linja 22, 00530 Helsinki. Esteiden tutkintapyyntö on jätettävä viimeistään seitsemän päivää ennen vihkitilaisuutta. Todistus avioliiton esteiden tutkinnasta on voimassa neljä kuukautta.

Vuonna 2019 Helsingin seurakunnissa tehtiin 885 avioliiton esteiden tutkintaa. Näistä 86 prosenttia tehtiin esteidentutkinta.fi-palvelun kautta. Loput parit kävivät asioimassa paikan päällä Helsingin seurakuntayhymän keskusrekisterissä.

Lue avioliiton esteiden tutkinnasta Helsingin seurakunnissa verkkosivujemme Info ja asiointi -osiosta. Lisätietoa avioliiton esteiden tutkinnasta löytyy Suomen ev.lut. kirkon kotisivuilta.