Uutislistaukseen

Kaksi kouluikäistä tyttöä puhuu mikrofoniin Töölön kirkon kirkkosalin edessä. Taustalla näkyy Töölön seurak...

Töölön kirkon uusi kastepuu otettiin käyttöön lasten juhlamessussa

6.10.2020 11.31 Töölön seurakunnan vapaaehtoinen Aala Koski (oik.) teki merkittävää työtä Töölön kirkon uuden kastepuun hankinnan eteen. Lasten juhlamessussa mukana olivat myös Töölön kirkon entiset iltapäiväkerholaiset Venla ja Jenni.

Töölön kirkon 90-vuotisjuhlavuoden kunniaksi suunniteltu uusi kastepuu otettiin käyttöön mikkelinpäivänä lasten juhlamessussa.

Mikkeliläisen designkäsityötuotteita valmistavan Pauliina Rundgrenin suunnittelema Töölön kirkon uusi kastepuu vihittiin käyttöön mikkelinpäivänä lasten juhlamessussa Töölön kirkossa. Kastepuuhun kiinnitetään Töölön seurakuntaan vuoden aikana kastettujen lasten etunimet ja kastepäivät lehden muotoisin magneetein. Uusi kastepuu otettiin käyttöön Töölön kirkon 90-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

– Puu on uuden elämän versomisen ja kasvun vertauskuva. Seurakunta on kuin puu, joka elää ja uudistuu. Kastepuu sopii todella hyvin tähän ajatukseen, seurakuntapastori Tuomas Meurman sanoo.

Idea uuden kastepuun hankkimisesta syntyi Töölön seurakunnan vapaaehtoisissa.

– Kastetun lapsen perhe näkee olevansa konkreettisesti osa kirkkoa ja seurakuntaa, kun oman lapsen nimi näkyy lehden muotoisena magneettina kastepuussa. Kotona siitä tulee myöhemmin jääkaappimagneetti, joka muistuttaa aina kasteesta ja seurakunnasta, Töölön seurakunnan vapaaehtoinen Aala Koski sanoo.

Töölön seurakuntaan kastettujen lasten nimet ja kastepäivät merkitään jatkossa sekä Töölön kirkon että Tuomaankirkon kastepuihin. Perheet saavat seuraavan vuoden mikkelinpäivänä oman lapsensa lehtimgneetin itselleen muistoksi.

Kastepuu on kotimaista käsityötä

Kastepuun metalliosat ovat vaajakoskelaisen metallituotteita valmistavan Alsemet Oy:n kädenjälkeä teräsosien laserleikkauksesta särmäykseen ja hitsauksesta jauhemaalaukseen. Kastepuun suunnittelussa on ollut mukana myös Töölön seurakunnan työntekijöitä.

Tulevan vuoden aikana kastepuu täyttyy noin kahdensadan pienoikaisen nimistä.

– Kastepuun ja sen lehtimagneettien värit on suunniteltu sopimaan ympäristöönsä, sillä puu on nyt pysyvä osa värikästä kirkkosalia, Rundgren sanoo.

Töölön seurakunta kutsuu vuoden aikana kastettujen lasten perheet syksyisin mikkelinpäivän perhemessuihin, jotka järjestetään sekä Töölön kirkossa että Tuomaankirkossa Meilahdessa. Messuissa perhe saa poimia kastepuusta mukaansa oman lapsensa lehtimagneetin.

– Itsekin aloin hakeutua seurakunnan toimintaan, kun oma lapseni kastettiin muutamia vuosia sitten. Silloin kastepappimme Jari Leinonen kutsui meidät mukaan vastaremontoidun Töölön kirkon toimintaan sanomalla, että se on seurakuntalaisten olohuone, Koski sanoo.

Arkkitehti Hilding Ekelundin suunnittelema, 19020-luvun klassismia edustava, Töölön kirkko vihittiin käyttöön 13. huhtikuuta 1930. Töölön kirkon 90-vuotisjuhlavuoden teemana on yhteisöllisyys, ja juhlavuotta vietetään monipuolisin tapahtumin vuoden 2020 ajan.

Töölön kirkon uusi kastepuu paljastettiin mikkelinpäivänä lasten juhlamessussa Töölön kirkossa. Messussa olivat mukana muun muassa Töölön seurakunnan seurakuntapastorit Markus Lehtimäki (vas.) ja Tuomas Meurman.

Lasten juhlamessussa kuultiin Töölön seurakunnan viulumusiikkileikkikoululaisten esityksiä.

Lasten juhlamessua säestivät Töölön seurakunnan viulumusiikkileikkikoulun opettaja Ada Alakärppä-Tiitto ja kanttori Tuomas Karjalainen.

Teksti: Niina Kellinsalmi, kuvat: Juha Martinmaa