Ikonimaalaus, jossa on enkeli Gabriel keltaoranssilla taustalla.

Valaiseva ikkuna -ikoninäyttely on auennut Tuomaankirkolla

1.10.2020 10.28

Ikonimaalari Monica Ordénin Valaiseva ikkuna -ikoninäyttely on esillä Tuomaankirkon ikkunoissa Meilahden kirkon yhteydessä joulukuuhun 2020 asti.

Ordén aloitti ikonimaalauksen kaksikymmentä vuotta sitten ikonografi Alexander Wikströmin johdolla, minkä jälkeen hänen opettajanaan Kreikassa toimi ikonografi Konstantina Stefanakin. Ordénin kolmas opettaja oli alansa mestari Konstantinos Xenopoulos.

Ordén on työskennellyt kuusi vuotta assistenttina Valamon opiston ikonimaalauskursseilla Heinävedellä. Nykyään Ordén työskentelee kotonaan Koroistentiellä Helsingissä. Ordénin sydäntä lähimpänä on alkuperäinen bysanttilainen ikonitaide. Maalaustekniikkana käytetään vanhan perinteen mukaisesti munatempera-tekniikkaa, jossa maalin veteen liukenematon öljy sekoittuu veteen kananmunan avulla. Ikonit maalataan puupohjalle. Värit ovat maaväripigmenttejä.

Ikoni-sana tulee kreikankielen sanasta "eikon", joka tarkoittaa kuvaa. Raamatun kertomuksien mukaan maalatut vanhat ikonit tulkitaan tämän päivän ikonityyliin lukuisia sääntöjä noudattaen.

Ota yhteyttä, mikäli olet kiinnostunut ikoneista:

Monica Ordén, puh. 050 330 6242