Uutislistaukseen

Lähikuva nuoren miehen käsistä, jotka pitelevät sormissaan rukousnauhaa.

Ilmoittaudu Töölön seurakunnan vuoden 2021 rippikouluryhmiin lokakuun aikana

29.9.2020 11.24 Kuva: Helsingin seurakuntayhtymän kuvapankki / Elina Manninen

Rippikoulu on hieno mahdollisuus pohtia isoja kysymyksiä omaan elämään ja kristinuskoon liittyen. Riparilla pääset tutustumaan uusiin ihmisiin ja voit saada jopa elinikäisiä ystäviä. Suurin osa Suomen 15-vuotiaista käy rippikoulun.

Töölön seurakunta järjestää vuonna 2021 yhdeksän rippikouluryhmää, joista seitsemän on leiririppikoulu- ja kaksi päivärippikouluryhmiä. Vuoden 2021 rippikouluihin on ilmoittaudutaan 31.10. mennessä Helsingin seurakuntien sähköisen asiointipalvelun kautta. Rippikoulu kestää kokonaisuudessaan noin puoli vuotta, mikä sisältää kevätkaudelle sijoittuvan aloitusjakson, intensiivijakson ja konfirmaation.

Myös Töölön seurakunnan alueen ulkopuolella asuvat nuoret voivat hakea paikkaa Töölön seurakunnan rippikouluryhmistä ilmoittautumalla rippikouluryhmiimme. Mikäli ilmoittautuneita tulee enemmän kuin ryhmissä on paikkoja, etusijalla ovat Töölön seurakunnan jäsenet, muut Töölön seurakunnan alueella asuvat ja Töölön seurakunnan alueella koulua käyvät nuoret.

Nuori voi käydä rippikoulun, vaikka hän ei kuuluisikaan kirkkoon, mutta konfirmaatio edellyttää kirkon jäsenyyttä. Mahdollinen kaste ja kirkkoon liittyminen onnistuvat rippikoulun yhteydessä.

Rippikoulun voi käydä myös toisessa seurakunnassa tai esimerkiksi järjestössä. Muualla suoritettaviin rippikouluihin on ilmoittauduttava erikseen. Välitäthän tiedon 31.10.2020 mennessä Töölön seurakunnan pastori Tuomas Meurmanille, tuomas.meurman@evl.fi tai puh. 040 828 1820, jos osallistut esimerkiksi urheilurippikouluun tai jonkin kristillisen järjestön rippikouluun.

Rippikoulu ja konfirmaatio tarjoavat mahdollisuuden kirkolliseen vihkimiseen, kummiuteen ja ehtoollisella käymiseen itsenäisesti. Nykymuotoisen rippikoulun sisältöihin ja tavoitteisiin voi tutustua Kirkko Suomessa -verkkosivuilla valtakunnallisesta Suuri ihme -rippikoulusuunnitelmasta (pdf).

Ilmoittautumisohjeet

Tutustu huolellisesti rippikoulutarjontaan huoltajasi kanssa ja valitse vähintään kolme sinulle parhaiten sopivaa ryhmävaihtoehtoa. Koko seurakunnan alueella asuu yli kaksisataa rippikouluikäistä, joten valitettavasti kaikki keskenään halukkaat eivät välttämättä mahdu samaan ryhmään. Nopeus ei ratkaise, vaan ilmoittautumisajan päättymisen jälkeen kaikki ilmoittautuneet ovat samalla viivalla paikkoja jaettaessa. 

Ilmoittautumista varten huoltajan on rekisteröidyttävä asiakasportaaliin pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Tämän jälkeen portaaliin kirjaudutaan omalla käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Käyttäjätunnukseksi kannattaa valita sähköpostiosoite. Portaalissa voi päivittää itse omia yhteystietojaan ja ne päivittyvät samalla asiakasrekisteriimme.

Tunnuksen luomiseen tarvitset vahvan tunnistautumisen, jonka voi tehdä varmennekortin, mobiilivarmenteen tai nettipankkitunnusten avulla. Jos sinulla ei ole mahdollista vahvaan tunnistautumiseen, ota yhteyttä rippikoulupappi Tinja-Mari Lammilaan, puh. 050 577 3863. 

Jos sinulla on perusteltu syy, kuten lomamatka, miksi sinun on tärkeää päästä tiettyyn ryhmään, kirjoita asiasta ilmoittautumislomakkeelle. Kun lomake on lähetetty, tarkista, että olet saanut sähköpostiisi vahvistusviestin ilmoittautumisen saapumisesta perille.

Kaverikoodi

Voit hakea samaan rippikouluryhmään kaverisi kanssa kaverikoodilla. Samassa kaverikoodiryhmässä voi olla 2–3 henkilöä. Jokaisella kavereista on oltava samat rippikoulutoiveet samassa järjestyksessä, joten sovi nämä etukäteen kavereidesi kanssa. Sopikaa yhdessä myös siitä, kuka kaverikoodiryhmästä ilmoittautuu ensimmäisenä. Ensimmäisenä ilmoittautunut saa kaverikoodin, jota käyttämällä loput ilmoittautuvat samaan kaveriryhmään.

Rippikoulu muualla kuin kotiseurakunnassa

Jos aiot käydä esimerkiksi urheilurippikoulun tai jonkin kristillisen järjestön järjestämän rippikoulun, sinun on suoritettava silti aloitusjakso kotiseurakunnassasi Töölössä talvikauden aikana. Tämän vuoksi sinun on ilmoittauduttava kahteen eri paikkaan, eli suoraan oman rippikoulusi järjestäjälle ja Töölön seurakunnan järjestörippikoululaisista vastaavalle papille Tuomas Meurmanille, tuomas.meurman@evl.fi tai puh. 040 828 1820. Ilmoitathan asiasta 31.10.2020 mennessä. Aloitusjakson suorittamisesta saat lisätietoa rippikoulukirjeestä, joka lähetetään sinulle sähköpostitse marras-joulukuussa.

Hinta

Töölön seurakunnan päivärippikoulujen hinta on 60 euroa ja rippikoululeirien 140 euroa. Poikkeuksena on Marttisen nuorisokeskuksen seikkailurippikoulu, jonka hinta on 250 euroa. Hinta sisältää kaikki ruokailut, ohjelman ja opetuksen sekä leirien kohdalla myös majoituksen ja bussikuljetukset.

Vähävaraisuuden vuoksi omavastuuosuuteen voi hakea tukea seurakunnan diakonialta rippikouluun ilmoittautumisen yhteydessä tai viimeistään kolme kuukautta ennen leirijakson alkamista.

Tieto rippikouluvalinnasta

Saat tiedon rippikouluvalinnasta sähköpostitse marraskuun 2020 loppuun mennessä. Rippikoulukirjeen mukana saat myös tarkan rippikouluaikataulun ja tiedot rippikoulusi ohjaajista yhteystietoineen.

Erityistä tukea tarvitsevat nuoret

Jos pohdit nuoren mahdollisuuksia osallistua tavalliseen rippikouluun, ota rohkeasti yhteyttä rippikoulupastori Tinja-Mari Lammilaan ennen ilmoittautumista. Sopivan rippikoulun etsintään voivat vaikuttaa esimerkiksi allergiat, sairaudet, oppimisvaikeudet, liikuntaesteisyys, mielenterveyteen liittyvät asiat tai vaikkapa koulunkäynti erityisluokassa tai pienryhmässä. Tavoitteena on löytää jokaiselle sopiva ja mieluisa rippikouluryhmä. Tarvittaessa rippikoulun voi käydä myös yksityisesti. Ota yhteyttä kehitysvammaisten rippikoulusta Helsingin seurakuntayhtymän vammaistyön pappi Kati Koskiseen, puh. 09 2340 2546, kati.koskinen@evl.fi.

Töölön seurakunnan rippikouluryhmät 2021

Talviloman rippikoulut

Talvi-Lohiranta

Ympärivuotisessa käytössä oleva Lohirannan leirikeskus sijaitsee Lohjalla Lohjanharjun kupeessa Lehmijärven rannalla noin viidenkymmenen kilometrin päässä Helsingistä. Leirillä yövytään uudessa hirsirakenteisessa majoitusrakennuksessa, jonka neljän hengen huoneista löytyvät omat wc:t ja suihkut. Lohirannan leirikeskuksessa on useita kokoontumispaikkoja, kaksi saunaosastoa, järvinäköalalla varustettu kappeli ja takkatila. Leirijakso järjestetään 21.– 28.2.2021 ja konfirmaatio sunnuntaina 18.4. kello 10 Temppeliaukion kirkossa. Rippikoululeirin hinta on 140 euroa.

Rovastikunnallinen talviloman päivärippikoulu

Talven päivärippikoulu toteutetaan yhteistyössä Paavalin seurakunnan kanssa. Intensiivijakson aikana kokoonnutaan nuorten TALOlla, joka on Töölön, Kallion, Lauttasaaren ja Paavalin seurakuntien sekä Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan yhteinen tila hyvien kulkuyhteyksien päässä Kalliossa. TALO on mukava ja viihtyisä tila rippikoululle. Intensiivijakso järjestetään 22.– 27.2.2021 ja konfirmaatio lauantaina 17.4.2021 klelo 10 Meilahden kirkossa. Päivärippikoulun hinta on 60 euroa.

Kesän rippikoulut

Kesän päivärippikoulu

Kesäkuun päivärippikoulu on kaupungissa järjestettävä rippikoulu, jonka opetus järjestetään pääasiassa Meilahden kirkon nuortentiloissa. Lisäksi rippikoulun aikana tehdään vierailuja erilaisiin Helsingin retkikohteisiin. Intensiivijakso järjestetään 7.–14.6.2021 ja konfirmaatio lauantaina 19.6.2021 kello 10 Meilahden kirkossa. Päivärippikoulun hinta on 60 euroa.

Metsäkartano

Nuoriso- ja luontomatkailukeskus Metsäkartano sijaitsee Pohjois-Savossa Rautavaarassa. Kuvia ja tarkempia tietoja löytyy osoitteesta metsakartano.com. Leirijakso järjestetään 7.–14.6.2021 ja konfirmaatio sunnuntaina 20.6.2021 kello 11 Meilahden kirkossa. Rippikoululeirin hinta on 140 euroa.

Savonlinna

Elämyksellinen kansanopisto, koulutuskeskus ja kokouspaikka sijaitsee Säämingin vanhan pappilan paikalla Savonlinnassa. Paikan historiaan ja kiinteistöihin voi tutustua tarkemmin osoitteessa sko.fi. Leirijakso järjestetään 14.–21.6.2021 ja konfirmaatio lauantaina 3.7.2021 kello 10 Meilahden kirkossa. Rippikoululeirin hinta on 140 euroa.

Huikko

Kartano on kulttuurihistoriallisesti ainutlaatuinen kiinteistökokonaisuus keskellä upeaa luonnonkaunista ja puhdasta järvimaisemaa Toivakassa Huikon kylässä. Leirijakso järjestetään 21.–28.6.2021 ja konfirmaatio sunnuntaina 4.7.2021 kello 11 Meilahden kirkossa. Rippikoululeirin hinta on 140 euroa.

Kivisaari

Itä-Helsingin saaristossa sijaitseva Kivisaaren kesäkoti sijaitsee noin kolmen kilometrin venematkan päässä Laajasalosta. Leirijakso järjestetään 5.–12.7.2021 ja konfirmaatio sunnuntaina 18.7.2021 kello 10 Temppeliaukion kirkossa. Rippikoululeirin hinta on 140 euroa.

Seikkailurippikoulu Marttinen

Nuorisokeskus Marttinen Virroilla tarjoaa erinomaisen ympäristön seikkailuleirin toteuttamiselle. Leiriohjelmaan kuuluu erilaisia aktiviteetteja sisällä ja ulkona, yläilmoissa ja maan tasalla sekä vesistössä. Leirille osallistuminen ei edellytä erityisosaamista, vaan avoin mieli riittää. Leirijakso järjestetään 28.7.–4.8.2021 ja konfirmaatio sunnuntaina 8.8.2021 kello 10 Temppeliaukion kirkossa. Seikkailurippikoululeirin hinta on 250 euroa.

Lohiranta

Ympärivuotisessa käytössä oleva Lohirannan leirikeskus sijaitsee Lohjalla Lohjanharjun kupeessa Lehmijärven rannalla noin viidenkymmenen kilometrin päässä Helsingistä. Leirijakso järjestetään 2.–9.8.2021 ja konfirmaatio sunnuntaina 15.8.2021 kello 10 Temppeliaukon kirkossa. Rippikoululeirin hinta on 140 euroa.

Lisätietoja:

Tinja-Mari Lammila, rippikoulupappi, seurakuntapastori
puh. 050 577 3863
tinja-mari.lammila@evl.fi