Uutislistaukseen

Neljä emojia, joilla on kasvoillaan hengityssuojat.

Töölön seurakunnan toiminta on tauolla 31.5. asti koronaviruksen leviämisen ennaltaehkäisemiseksi

3.4.2020 15.23

Töölön seurakunta on perunut kaiken toimintansa 31.5. asti. Myös pääsiäis- ja Töölön kirkon 90-vuotisjuhlavuositapahtumat keväältä 2020 on peruttu. Monitoimitila Fokus Mall of Triplassa on suljettu 29.3. alkaen toistaiseksi, mutta Temppeliaukion kirkko on yhä avoinna hiljentymistä ja vierailuja varten. Perhejuhlien henkilömäärä on rajoitettu kymmeneen ihmiseen.

Syynä Töölön seurakunnan toiminnan perumiseen on Suomen hallituksen käyttöönottama valmiuslaki koronavirusepidemian ennaltaehkäisemiseksi.  Töölön seurakunta seuraa koronavirustilannetta ja päivittää toimintaansa valtioneuvoston, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n ja kirkkohallituksen ohjeiden mukaisesti.

Kirkolliset toimitukset, kuten kasteet, vihkimiset ja hautaan siunaamiset, jatkuvat normaalisti, mutta niihin voi
osallistua samassa tilassa enintään kymmenen henkilöä pappi ja kanttori mukaan lukien. Hautaan siunaamisessa voivat olla läsnä vainajan kaikista lähimmät omaiset, vaikka tämä ylittäisikin pienellä lisäosallistujamäärällä kymmenen henkilön rajan. Siunaava pappi tekee päätöksen tapauskohtaisesti.

Monitoimitila Fokus kauppakeskus Mall of Triplassa on suljettu 29.3. alkaen toistaiseksi. Temppeliaukion kirkko on yhä avoinna hiljentymistä ja vierailuja varten maanantaista lauantaihin kello 10–17 ja sunnuntaisin kello 11–17. Temppeliaukion kirkossa on mahdollisuus henkilökohtaiseen keskusteluun seurakunnan työntekijän kanssa. Töölön seurakunnan kirkkoherranvirasto ja Meilahden kirkon seurakuntatoimisto ovat toistaiseksi suljettu, mutta Töölön seurakunnan asiakaspalvelu palvelee seurakuntalaisia puhelimitse normaalisti.

Jumalanpalvelusten tarjonta kasvaa verkossa, televisiossa ja radiossa

Temppeliaukion kirkon pyhäpäivien sanajumalanpalveluksiin ei voi osallistua paikan päällä kirkossa Suomen hallituksen asettaman kokoontumiskiellon vuoksi. Temppeliaukion kirkon sanajumalanpalvelusten tallenteet julkaistaan Töölön seurakunnan YouTube-kanavalla pyhäpäivinä kello 10. Sanajumalanpalvelusten tallenteet ovat katseltavissa kolmen viikon ajan Töölön seurakunnan YouTube-kanavalla, jonne pääset tästä klikkaamalla.

Lisäksi Yle vahvistaa hartausohjelmiaan koronaviruspandemian aikana. Yle TV1 -kanavalla jumalanpalveluksia lähetetään toistaiseksi sekä juhlapyhinä että jokaisena sunnuntaina. Yle Radio 1 -kanavalla kuullaan aamu- ja iltahartaudet uusintoineen jokaisena arkipäivänä ja lauantaisin. Myös useiden Helsingin seurakuntien jumalanpalveluksia voi katsella verkossa.

Piispantarkastus siirtyy, ja Töölön kirkon kevään 90-vuotisjuhlatapahtumat peruuntuvat

Koronavirusepidemian vuoksi kaikki Töölön kirkon 90-vuotisjuhlavuoden tapahtumat peruuntuvat keväältä 2020. Töölön kirkon 90-vuotisjuhlavuositapahtumat jatkuvat kesällä ja syksyllä 2020, mistä tiedotetaan lisää myöhemmin. Töölön seurakunnan piispantarkastus 26.–29.3. siirtyy syyskaudelle 2020 tai kevätkaudelle 2021.

Helsingin seurakuntayhtymän yhteisistä suurtapahtumista peruuntuu muun muassa Via Crucis -pääsiäisvaellus. Lapsille tarkoitettu Linnanmäen Kymppisynttärit-tapahtuma siirtyy elokuulle.

Keskustelu- ja ruoka-apua on saatavilla

Vaikka tilaisuuksien järjestämistä rajoitetaan, Töölön seurakunnan työntekijät ovat tavoitettavissa. Mikäli sinulla on tarvetta sielunhoidolliseen keskusteluun, voit soittaa Töölön seurakunnan päivystävän papin puhelinnumeroon (09) 2340 6302, joka palvelee päivittäin kello 9–21. Halutessasi voit soittaa myös henkilökohtaisesti valitsemallesi Töölön seurakunnan papille. Myös valtakunnallinen Kirkon keskusteluapua palvelee seurakuntalaisia sekä puhelimitse että verkossa.

Töölön seurakunnan diakoniatyön päivystysnumero (09) 2340 6318 toimii normaalisti talouteen liittyvissä asioissa arkisin virka-aikaan. Päivystysnumeroon voi jättää myös soittopyynnön.

Yhteisöruokailujen peruuttamisen vuoksi Helsingin seurakunnat jakavat yksittäispakattuja ruoka-annoksia ja -kasseja. Vierailut palvelutaloissa ja muissa laitoksissa on kielletty. Myöskään Töölön seurakunnan vapaaehtoiset eivät tee toistaiseksi kotikäyntejä.

Koronavirustilanteen vaikutukset hautaustoimeen

Suomen hallitus totesi maan olevan poikkeusoloissa koronavirustilanteen vuoksi ja linjasi 16. maaliskuuta 2020 lisätoimenpiteistä koronavirustilanteen hoitamiseksi Suomessa. Linjattujen toimenpiteiden tarkoituksena on suojata väestöä sekä turvata yhteiskunnan ja talouselämän toiminta. Hallituksen linjausten vuoksi Helsingin seurakuntayhtymässä otetaan tästä päivästä lähtien käyttöön seuraavat linjaukset, jotka ovat voimassa toistaiseksi.

Tämä Helsingin seurakuntayhtymän linjaus perustuu Suomen hallituksen valmiustilalainsäädäntöön ja käytettävissä olevan kylmiökapasiteetin riittävyyteen.

Siunaustilaisuus tulee järjestää 2-4 viikon kuluessa kuolemasta. Siunaustilaisuudessa ovat läsnä vain lähiomaiset, kuitenkin yhteensä enintään 10 henkilöä, pappi ja kanttori mukaan lukien. Siunaava pappi tekee päätöksen tapauskohtaisesti. Muita henkilöitä voi osallistua tilaisuuteen siis korkeintaan 8 henkeä. Hautaan siunaamisessa voivat silti olla läsnä vainajan kaikista lähimmät omaiset, vaikka tämä ylittäisikin pienellä lisäosallistujamäärällä kymmenen henkilön rajan. 

Vahtimestari ei ole paikalla samassa tilassa. Omaiset voivat halutessaan itse järjestää ja toteuttaa siunaustilaisuuden videolähetyksen (streamaus), jolloin muut voivat seurata tilaisuutta etänä. Omaisia pyydetään odottamaan siunaustilaisuuksien alkua ulkona ja huomioimaan, että yli 10 hengen kokoontumiset on kielletty.

Haudalla tapahtuvaa siunaamista suositaan. Myös haudalla tapahtuvissa siunauksissa ja uurnanlaskuissa henkilömäärä on max. 10 hlö. Suositellaan muistotilaisuuden järjestämistä suurempana tilaisuutena myöhemmin koronatilanteen rauhoituttua.

Mikäli siunaustilaisuutta halutaan siirtää merkittävästi myöhempään ajankohtaan, voidaan järjestää siunaustilaisuus nyt 2-4 viikon kuluessa läheisten läsnä ollessa ja tuhkauksen jälkeen myöhemmin järjestettävään uurnanlaskuun voidaan kutsua mahdollisesti laajempi saattoväki. Vaihtoehtoisesti vainaja
voidaan poikkeuksellisesti tuhkata nyt ja siunata tilanteen normalisoiduttua uurnan laskun yhteydessä.

Omaisia ja hautaustoimistoja pyydetään myös huomioimaan, että hautausmaiden toimistot ja seurakuntayhtymän hautapalvelut palvelevat asiakkaita toistaiseksi ainoastaan puhelimitse ja sähköpostitse.

Mahdollisista poikkeamista tähän ohjeistukseen tulee etukäteen neuvotella hautaustoimen päällikkö Risto Lehdon kanssa.

Lisätietoja koronaviruksen vaikutuksista hautaustoimeen:

Risto Lehto
hautaustoimen päällikkö, Helsingin seurakuntayhtymä
puh. (09) 2340 2760

Lue lisää koronaviruksen aiheuttamista muutoksista seurakuntien toiminnassa Helsingin seurakuntayhtymän verkkosivuilta.

Mikä ihmeen koronavirus? Lue lisää Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n verkkosivuilta.

Kuva: Helsingin seurakuntayhtymä