Uutislistaukseen

Yhteisvastuu. Lähimmäisenrakkauden kansanliike. Kuvassa Yhteisvastuu-logon lisäksi väsynyt pikkulasten isä ... Vuoden 2020 Yhteisvastuukeräyksen teemana on vanhemmuuden tukeminen.

Helmikuussa alkava Yhteisvastuukeräys tukee vanhemmuutta

29.1.2020 14.00

Vuoden 2020 Yhteisvastuukeräys tukee vanhemmuutta Suomessa ja maailman katastrofialueilla. Yhteisvastuu on lähimmäisenrakkauden kansanliike ja evankelisluterilaisen kirkon vuosittainen suurkeräys, joka auttaa hädänalaisia syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta.

Kun vanhempi voi hyvin, lapsi voi hyvin. Tutkimusnäyttö osoittaa, että lapsen ja vanhemman välinen myönteinen suhde edistää lapsen kokonaiskehitystä. Vanhemman yksinäisyys, stressi ja sosiaalisen tuen puute ovat riskitekijöitä lapsen myönteiselle kehitykselle. Monet vanhemmat kokevat saavansa liian vähän sosiaalista tukea ja apua vanhemmuuteen. Vanhempien stressiin liittyvät tutkimukset osoittavat, että sosiaalinen tuki parantaa koko perheen terveyttä erityisesti silloin, kun vanhemmilla on haasteita arjessa.

Yhteisvastuu tukee paikallisesti, valtakunnallisesti ja kansainvälisesti

Vuoden 2020 Yhteisvastuukeräyksen tuotosta neljäkymmentä prosenttia jää Suomeen. Puolet kotimaan osuudesta käytetään vanhemmuuden tukemiseen seurakunnissa. Toinen puolikas käytetään vanhemmuutta ja lapsen ja vanhemman välistä suhdetta vahvistavaan kynnyksettömään tukeen. Yhteistyökumppaneina toimivat Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Pelastakaa Lapset ry.

Yhteisvastuukeräyksen tuotolla tarjotaan vertaistukea vanhemmalle, yhteisiä harrastusmahdollisuuksia perheille ja luotettavan aikuisen tukea kuormittuneille perheille. Erityisesti arjen vanhemmuudessa on kysyntää matalan kynnyksen avulle. Yhteisvastuuvaroilla halutaan luoda paikkoja, joissa lasten ja perheiden keskinäinen tuki vahvistuu.

Kuusikymmentä prosenttia vuoden 2020 Yhteisvastuukeräyksen tuotosta ohjataan kansainväliseen apuun erityisesti naisten ja äitien koulutuksen ja toimeentulomahdollisuuksien tukemiseen Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahaston kautta. Ulkomailla vanhemmuuden ja perheiden monipuolinen tukeminen on elintärkeää esimerkiksi luonnonkatastrofeille alttiilla alueilla ja pakolaisleireillä, joissa vanhemmat joutuvat keskittymään selviytymiseen ja toimeentulon hankkimiseen.

Yhteisvastuukeräys Töölön seurakunnassa

Töölön seurakunta järjestää keräyksen aikana Yhteisvastuuta tukevia tapahtumia kuten Yhteisvastuumessun, -pianokonsertin ja -liikuntatapahtuman. Tapahtumien tuotto kerätään Yhteisvastuulle. Töölön seurakunnassa Yhteisvastuukeräykseen voi lahjoittaa lisäksi verkossa sähköisen lomakkeen kautta, koteihin postitetun kirjeen tilisiirrolla tai tuomalla lahjoituksen Yhteisvastuulistalle Töölön seurakunnan kirkkoherranvirastoon. Yhteisvastuukeräykseen voi lisäksi osallistua lahjoittamalla käteistä kaduilla päivystäville lipaskerääjille tai käyttämällä korttimaksua tai MobilePay-mobiilisovellusta.

Töölön seurakunnassa Yhteisvastuun lipaskerääjiksi haluavat voivat hakea lippaan 2.2.–22.3. Meilahden kirkon seurakuntatoimistosta sen aukioloaikoina tai Meilahden kirkolta messujen jälkeen henkilötodistuksen esittämällä. Lippaat on palautettava takaisin 29.3. mennessä.

Tänä vuonna seitsemänkymmentä vuotta täyttävä Yhteisvastuukeräys alkaa 2. helmikuuta ja päättyy 30. huhtikuuta. Yhteisvastuukeräyksen avajaisjumalanpalvelus lähetetään avajaissunnuntaina Turun tuomiokirkosta Yle TV1 -kanavalla kello 10. Tasavallan presidentin Yhteisvastuukeräyksen avauspuhe lähetetään avajaissunnuntaina Yle TV1 -kanavalla ja Radio Suomessa kello 12. 

Töölön seurakunnan Yhteisvastuu-tapahtumat

  • Yhteisvastuumessu 2.2. klo 11 Meilahden kirkossa
  • Yhteisvastuutapahtuma 15.2. klo 12–15 Ruskeasuon seurakuntakeskus Rastissa
  • Pianokonsertti 27.2. klo 19 Temppeliaukion kirkossa
  • Kirkkovuosi liikuttaa 1.3. klo 13–15 Maunulan ulkoilumajalla (Huom! Ei Ruskeasuon liikuntapuiston ratsastustalleilla)
  • Vapputapahtuma 30.4. klo 15–18 Meilahden kirkolla.

Tarkemmat tapahtumatiedot löytyvät verkkosivujemme Tapahtumat-osiosta

Lue lisää Yhteisvastuun kotisivuilta yhteisvastuu.fi. #yhteisvastuu #sinäriität2020 #minäkannatanyhteisvastuuta

Lisätietoja:

Jari Leinonen
keräyspäällikkö, Töölön seurakunta
puh. 050 538 2251
jari.leinonen@evl.fi