Maahanmuuttajista ihan tavallisiksi helsinkiläisiksi

13.1.2020 12.00

Suomalaisia ja maahanmuuttajia kahvittelemassa kesällä terassilla veden äärellä kielikahvilassa. Jalkautuva neuvonta -hankkeen kielikahviloissa maahanmuuttajat harjoittelevat suomen kieltä vapaaehtoisten kanssa rennossa ympäristössä.

Puolentoista vuoden ajan JANE-hanke on auttanut maahanmuuttajia kotoutumisessa Helsingissä. Töölön seurakunta oli hankkeessa mukana järjestämällä ystävyystoimintaa Ruskeasuolla ja Pikku Huopalahdessa. Hanke tavoitti kymmeniä Helsingissä asuvia maahanmuuttajia.

Jalkautuvan neuvonnan JANE-hankkeen tavoitteena on ollut parantaa maahanmuuttajien hyvinvointia edistämällä maahanmuuttajien tutustumista muihin Helsingissä asuviin maahanmuuttajiin ja suomalaisiin. Hankkeessa maahanmuuttajille on tarjottu neuvontapalveluita ja monenlaista ystävätoimintaa. Erityisesti JANE-­­­hankkeella on tavoiteltu maahanmuuttajia, jotka ovat vaarassa eristäytyä koteihinsa heikon kielitaidon tai sosiaalisten suhteiden puutteen takia.

– Halusimme tavoittaa työllämme ne maahanmuuttajat, jotka ovat vaarassa jäädä yksin. Tällaisia ovat maahanmuuttajat, jotka eivät vielä puhu suomea tai arastelevat sen puhumista, tai joiden ystävä- ja tuttavaverkosto on vielä pieni tai olematon, Töölön seurakunnan hanketyöntekijä Lea Pylkkänen sanoo.

Kotouttamisen perimmäisenä tavoitteena on luoda maahanmuuttajille kokemus siitä, että he ovat yhteisönsä jäseniä sen sijaan, että he kokisivat kuuluvansa johonkin erityisryhmään.

– Onnistuneessa kotouttamistyössä maahanmuuttajista tulee ihan tavallisia helsinkiläisiä, Pylkkänen sanoo.

Kuin kylässä suomalaisen luona

Töölön seurakunnan ja Suomen Punaisen Ristin tarjoamasta ystävätoiminnasta eniten ihmisiä ovat tavoittaneet kielikahvilat, joihin on osallistunut niin maahanmuuttajia kuin vapaaehtoisia suomalaisiakin. Kielikahvilatoiminta on tarjonnut alueen asukkaille mahdollisuuden tutustua toinen toisiinsa. Samalla maahanmuuttajat ovat saaneet tilaisuuden harjoitella suomen kielen puhumista, ja koululaiset ovat saaneet apua läksyjen tekemisessä.

Maahanmuuttajien mukaan kielikahvilatoiminnassa hienointa on ollut suomalaisiin tutustuminen. Suomen kieltä on harjoiteltu kahvittelemalla ja pelejä pelaamalla. Rento ja kodikas tunnelma on ollut tärkeä osa kahviloiden viehätystä. Maahanmuuttajat ovat kokeneet kielikahvilavierailut kuin vierailuiksi suomalaiseen kotiin.

Jumppaa ja neuvontaa

Kotiäidit olivat yksi ryhmistä, joita tavoiteltiin JANE-hankkeella. Naisille suunnatut liikuntaryhmät olivatkin yksi hankkeen onnistumisista. Maahanmuuttajaäitien suosiossa oli erityisesti ryhmä, jonne myös lapset olivat tervetulleita mukaan. Voimistelun ohella kuntoilijat saivat kysellä naisten terveyteen, raskauteen ja synnyttämiseen erikoistuneelta ohjaajalta mieltään askarruttavia asioita. Toiminnan järjestäjät kiittelivätkin naisten rohkeutta kysyä myös arkaluontoisempia asioita.

Jalkautuva neuvonta -hanke alkoi keväällä 2018 ja päättyi joulukuussa 2019. Suomen Punaisen Ristin Länsi-Helsingin osasto jatkaa kielikahvilatoimintaa vielä JANE-hankkeen päätyttyä. Uudet suomenkieliset vapaaehtoiset ovat tervetulleita mukaan kielikahvilatoimintaan.

Teksti: Anne Leinonen, kuva: Lea Pylkkänen

Juttu on julkaistu pidempänä Töölöläinen-lehden numerossa 1/20.

Kielikahvila Ruskeasuon seurakuntakeskus Rastissa keväällä 2020 tiistaisin kello 13–14.30

Kielikahvila Pikku Huopalahden asukastalolla keväällä 2020 torstaisin kello 15–17.30.