Kirkkoherran kevättervehdys: Armon ihme

9.1.2020 15.00

Rintakuva Töölön seurakunnan kirkkoherra Hannu Ronimuksesta.

Nykyään kuulee monesti kysyttävän, mikä oikein tekee kristillisyydestä muista uskonnoista poikkeavan. Vastaus on lopulta hyvin yksinkertainen: armo annetaan ilmaiseksi meille, jotka emme sitä ansaitse. Jumalan armo näkyy erityisesti siinä, kun ihminen saa sisäisesti levätä, tuntea olevansa hyväksytty ja rakastettu. Kristillisessä uskossa armo vie voiton moraalisiin ja uskonnollisiin suorituksiin perustuvasta järjestelmästä.

Kristinuskon ydinviesti on se, että olisin ansainnut tuomion, mutta sain anteeksi. Olisin ansainnut rangaistuksen, mutta tulin rakastetuksi. Tämä Jumalan armo on meille ilmaista, mutta se on kalliilla ostettu. Velkamme suuruus Jumalan edessä on niin suuri, että sitä ei ihminen pysty maksamaan. Armo näkyy siinä, että maksun on Jumala itse meidän puolestamme jo suorittanut Jeesuksen sovituskuoleman muodossa.

Arjen kokemuksesta tiedämme kuinka vaikeita asioita anteeksipyytäminen ja anteeksiantaminen voivat olla. Myös Jumalan lahjoittaman armon vastaanottaminen voi aluksi tuntua epätodelliselta, jopa mahdottomalta. Tällöin on hyvä muistaa, että armo on niin suuri ihme, että siitä osalliseksi tuleminen ei lopulta edes ole riippuvainen meistä itsestämme. Sillä kun Jumala lahjoittaa sinulle uskon, Hän tekee sinut myös osalliseksi armosta. Pyhä kaste on uskon ja armon ihmeestä vertaansa vailla oleva osoitus.

Armorikasta elämää Sinulle ja läheisillesi toivottaen,

Hannu Ronimus, Töölön seurakunnan kirkkoherra