Uutislistaukseen

Tälle kalliolle – Muistoja Temppeliaukion kirkon viideltä ensimmäiseltä vuosikymmeneltä -juhlakirja lahjapa...

Tälle kalliolle -juhlakirja on myynnissä Temppeliaukion kirkolla

19.12.2019 13.00 Temppeliaukion kirkon 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi julkaistu Tälle kalliolle -juhlakirja on myynnissä Temppeliaukion kirkossa.

Temppeliaukion kirkon 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi julkaistu Tälle kalliolle -juhlakirja on myynnissä Temppeliaukion kirkolla Helsingissä.

"Timo ja Tuomo Suomalaisen suunnittelema Temppeliaukion kirkko vihittiin käyttöön mikkelinpäivänä syyskuussa 1969. Se valmistui uuden Taivallahden seurakunnan omaksi kirkoksi, mutta siitä muodostui varsin pian myös erittäin suosittu matkailukohde ja konserttisali. Kirkossa vierailee vuosittain jo miltei miljoona ihmistä, ja siellä järjestetään joka vuosi noin 400 konserttia. Tässä 50-vuotisjuhlakirjassa kirkon työntekijät ja ystävät kertovat, mikä heille on ollut Temppeliaukiossa erityistä, ja millaisia muistoja vuosikymmeniltä on kertynyt."

Helsingin Temppeliaukion kirkon viidestä vuosikymmenestä kertovaan Tälle kalliolle – Muistoja Temppeliaukion kirkon viideltä ensimmäiseltä vuosikymmeneltä -juhlakirjaan on haastateltu sekä Temppeliaukion kirkon nykyisiä että entisiä työntekijöitä ja muita keskeisiä henkilöitä kirkon vuosien varrelta. Juhlakirjan toimittanutta Utu Förbomia Temppeliaukion kirkon historiassa kiinnosti paitsi kirkon arkkitehtuurinen merkityksellisyys ja muotoutuminen kansainväliseksi turistikohteeksi myös kirkon historia seurakunnan omana kotikirkkona, kirkkona keskellä kylää.

– Temppeliaukion kirkko on vuosien saatossa tavallaan aivan vahingossa joutunut asemaan, jossa sen kohdalla on mietittävä kylmiä talouskysymyksiä ja vessajärjestelyjä, Förbom sanoo.

Sivumäärältään 160-sivuinen teos koostuu neljästätoista syvähaastattelusta, joissa pureudutaan myös kirkkoa koskettaneisiin kohuihin aina vuoden 1969 graffiti-iskuista vuoden 2017 terroriuhkaan.

– Oli häkellyttävää kuulla etenkin kirkon suunnittelu- ja rakennusajan syvistä erimielisyyksistä ja vahvoista mielipiteistä kirkkoa vastaan. En ollut ajatellut, että kirkko on herättänyt niin voimakkaita tunteita ja asenteita, Förbom sanoo.

Töölön seurakunnalle kuuluva Temppeliaukion kirkko on Suomen kolmanneksi suosituin nähtävyys ja suosituin sisänähtävyyskohde. Vuonna 2019 Temppeliaukion kirkossa on vieraillut yli 900 000 kävijää, mikä on paitsi Temppeliaukion kirkon oma vierailijaennätys myös korkein Suomen sisänähtävyyskohteessa vuoden aikana koskaan saavutettu kävijämäärä. Temppeliaukion kirkko täytti viisikymmentä vuotta mikkelinpäivänä 29. syyskuuta 2019. Juhlakirja julkaistiin 24. syyskuuta 2019 Temppeliaukion kirkon 50-vuotisjuhlaviikkojen avajaispäivänä.

Tälle kalliolle – Muistoja Temppeliaukion kirkon viideltä ensimmäiseltä vuosikymmeneltä -kirja on myynnissä 25 euron hintaan Temppeliaukion kirkon eteisaulassa (Lutherinkatu 3, Helsinki). Katso Temppeliaukion kirkon aukioloajat osoitteesta temppeliaukionkirkko.fi. Temppeliaukion kirkon vierailumaksu ei koske juhlakirjaa ostamaan tulossa olevia vierailijoita.

Teksti ja kuva: Niina Kellinsalmi