Uutislistaukseen

Gospelia kaikille Mass Choirin laulajia letkajenkkajonossa Temppeliaukion kirkossa.

Gospelista virtaa kaikenikäisille

4.12.2019 12.00 Matalan kynnyksen Gospelia kaikille Mass Choir -kuoron harjoitukset Temppeliaukion kirkossa ovat täynnä iloa, energiaa ja yhteisöllisyyttä.

Suosittu Gospelia kaikille -hanke saa jatkoa.

On sunnuntai-iltapäivä, ja Temppeliaukion kirkossa käy kuhina. Pian alkavat Gospelia kaikille Mass Choirin harjoitukset, ja koordinaattori Paula Viertola opastaa kuorolaisia ryhmiinsä. Pian sopraanot, altot ja tenorit ovat oikeilla paikoillaan, ja harjoitukset voivat alkaa. Jalat lyövät tahtia, ja gospelsävelet singahtavat kirkkosaliin.

– Gospelin laulaminen on kuin koskettaisi virtalähdettä – se antaa iloa ja energiaa. Laulaessa ihminen on suoraan kosketuksissa tunteisiinsa. Laulaminen auttaa käsittelemään vaikeitakin tunteita, ja yhdessä laulaminen vahvistaa yhteisöllisyyttä ja yhteyden kokemista toisiin, Töölön seurakunnan kanttori, Mass Choirin johtaja Nina Pakkanen sanoo.

Mass Choir on kaikille laulajille avoin gospelkuoro. Mukaan pääsee ilman koelaulua ja aikaisempaa kuorokokemusta. Osallistumismaksukin on maltillinen. Ainona pääsyvaatimuksena on into laulaa. Laulamaan pääsee ammattimuusikkojen johdolla. Pakkasen johtamaa kuoroa säestävät Joonatan Rautio (piano), Sami Koskela (lyömäsoittimet) ja Juho Kivivuori (basso).

Yhteinen gospelkuoroperhe

Mass Choir on osa Gospelia kaikille -hanketta, joka alkoi neljässä helsinkiläisessä seurakunnassa kaksi vuotta sitten. Hankkeeseen kuuluvat myös koululaisille suunnatut Gospelia kaikille Kids -työpajat.

Hankkeen suosio on ollut huima. Viisisataa koululaista on käynyt Gospel Kids -työpajoissa. Mass Choir -kuoroon laulajia tulee pääkaupunkiseudun seurakunnista mutta myös Turusta, Tampereelta ja Jyväskylästä asti. Mukaan mahtuu niin miehiä ja naisia, junioireita ja senioreita kuin maahanmuuttajia ja eri kulttuuriryhmienkin edustajia. Hanke tavoitti viime vuonna lähes tuhat laulajaa, ja tämän syksyn ryhmään ilmoittautui ennätysajassa 342 kuorolaista. Jokaisen kauden loppukonsertit on laulettu täysille saleille, ja tämän syksyn joulukonsertti on jo loppuunmyyty.

– Sanotaan, että siinä missä sanat loppuvat, alkaa musiikki. Gospelin laulaminen on kuin jalkapallostadionilla kaikkien yhtymistä yhteiseen lauluun. Gospel Helsinki ja Gospelia kaikille Mass Choir muodostavat yhteisen kuoroperheen, jossa jokainen voi tuntea olevansa tervetullut ja olla osana omilla kyvyillään, Pakkanen selittää gospelin ja hankkeen suosiota.

Matala kynnys osallistumiseen ja gospelin iloa

Taina Sihto, 56, on ensimmäistä kertaa mukana Mass Choir -kuorossa. Nuoruuden kuorolauluharrastuksesta on vierähtänyt vuosia. Tänä syksynä mukaan innoitti se, että kuoroon pääsi helposti eikä harjoituksia ole liian tiheään, ja tietysti itse gospelmusiikki.

– Kyllä gospelissa viehättää erityisesti sen iloisuus. Aiemmin syksyllä esiinnyimme Töölön seurakunnan monitoimitila Fokuksessa kauppakeskus Mall of Triplassa Pasilassa, mutta joulukonserttia odotan todella. On hienoa päästä esiintymään Temppeliaukion kirkossa, sillä se on upea ja juhlava paikka, jossa on ainutlaatuinen akustiikka! gospelkuorolainen iloitsee.

Hanke jatkuu

Gospelia kaikille -hanke jatkuu vuosina 2020–2021. Hankkeessa ovat mukana Helsingin seurakuntayhtymän yhteinen kasvatustyö ja kaikki Tuomiorovastikunnan seurakunnat, myös Töölön seurakunta. Tarkemmat tiedot julkaistaan alkuvuodesta.

Teksti ja kuva: Anne Leinonen

Gospel Helsinki ja Gospelia kaikille Mass Choir IV -kuorojen yhteinen Gospel Christmas -joulukonsertti Temppeliaukion kirkossa Helsingissä 15.12.2019 kello 18. Konsertti on loppuunmyyty.