Kirkkoherran tervehdys: Joulu on yhteinen lahja

25.11.2019 16.00

Rintakuva Töölön seurakunnan kirkkoherra Hannu Ronimuksesta.

Ensimmäisenä adventtina Hoosianna-hymni saattelee jouluun valmistautumiseen. Adventtiajan edetessä voi halutessaan vierailla mielikuvituksen maailmassa ja pohtia, mitä tekisi, jos pitäisi suunnitella koko joulunvietto uudestaan. Millainen juhla siitä muodostuisi? Millaisissa puitteissa sitä vietettäisiin? Mikä olisi joulun sanoma, ja ketkä saisivat juhlakutsun? Tällaisten kysymysten edessä on hyvä todeta, että onneksi kyse on vain ajatusleikistä. Tuntuisi näet ylivoimaiselta lähteä tekemään täysin uudeksi sellaista, jonka alkuperä ulottuu kahden vuosituhannen takaiseen aikaan.

Tärkeä osa joulun ainutlaatuisuudesta on siinä, että kenenkään meistä ei tarvitse keksiä joulua. Saamme pikemminkin liittyä jouluun ja elää sen tunnelmasta ja sanomasta. Joulun aidon sisällön on Jumala itse tehnyt. Joulunvieton muodot ja perinteet vaihtelevat ja muuttuvat, mutta ydin pysyy. Millainen sitten on se joulu, jonka Jumala on tehnyt? Millainen on juhla, jossa taivas ja maa kohtaavat? Jouluevankeliumissa enkeli ilmaisee asian näin: "Minä ilmoitan teille ilosanoman, suuren ilon koko kansalle. Teille on syntynyt Vapahtaja. Hän on Kristus, Herra."

Joulun sisältö pohjautuu tähän sanomaan, ja siitä kenenkään ei tarvitse jäädä osattomaksi. Joulun lahja on hyvin henkilökohtainen ja samalla kaikille yhteinen. Kyseessä on Jumalan mittatilaustyönä ihmisille valmistama juhla. Joulu on Jumalan muuttopäivä maailmaan. Joulu on jotain niin suurta, että se löytää vertaisensa vain pääsiäisen sanomasta, sovituksen ja ylösnousemuksen ihmeestä.

Joulun iloa, rauhaa ja siunausta Sinulle ja läheisillesi toivottaen,

Hannu Ronimus

Töölön seurakunnan kirkkoherra