Urkutaiteilija Kalevi Kiviniemi urkujen äärellä.

Urkutaiteilija Kalevi Kiviniemi soittaa Meilahden urkujen 60-vuotisjuhlakonsertin

20.11.2019 15.00 Helsingin Meilahden kirkon 60-vuotiaiden urkujen kunnniaksi konsertoiva urkutaiteilija Kalevi Kiviniemi kuuluu maailman huippu-urkureiden terävimpään kärkeen.

Helsingin Meilahden kirkon urut valmistuivat vuonna 1959, minkä jälkeen niillä on soitettu runsaasti merkittäviä urkukonsertteja. Urkutaiteilija Kalevi Kiviniemi on valinnut urkujen ensi sunnuntain 60-vuotisjuhlakonserttiin juuri Meilahden kirkon uruille räätälöidyn, mielikuvitusta kiihottavan, ohjelman.

Helsingin Meilahden kirkon urkujen 60-vuotisjuhlakonsertti ilmentää kirkon Marcussen-urkujen monipuolisuutta. Uruilla konsertoiva urkutaiteilija, konserttiurkuri Kalevi Kiviniemi esittää teoksia merkittäviltä säveltäjiltä, kuten Johann Sebastian Bachilta ja Jehan Alainilta, aina säveltäjä Marcel Duprén Kärsimys-sinfonian osaan Ristiinnaulitseminen. Lisäksi kuullaan musiikkia niin barokkiajan Aurinkokuninkaan hovista kuin Kiviniemen omaa improvisaatiotakin.

Meilahden kirkon urut on historiansa aikana ollut merkittävä konserttisoitin. Muun muassa urkutaidetta tukeva, edistävä ja kehittävä Organum-seura järjesti Meilahden kirkossa 1970-luvun alussa aikansa merkittävimmät kotimaiset urkukonsertit, joissa oli esiintyjinä myös ulkomaisia huippunimiä. Kiviniemi itse on konsertoinut Meilahden kirkossa viimeksi kymmenen vuotta sitten.

Viime vuosina Kiviniemi on esiintynyt maailman merkittävimmissä konserttipaikoissa kuten Leipzigin Gewandhausissa, Moskovan Tšaikovski-salissa, Korean Sejong Art Centerissä ja Tokion Metropolitan Theatresssa. Kiviniemi on konsertoinut lisäksi muun muassa Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Australiassa.

Kiviniemi on esiintynyt myös Notre Damen katedraalissa Pariisissa useita kertoja, joista viimeisimpänä elokuussa 2017 viimeisenä suomalaisena ennen katedraalin paloa. Syksyllä 2019 Kiviniemi julkaisi CD-levyn Mélancolie, jonka tuotto menee kokonaisuudessaan Notre Damen palkatta jääneiden työntekijöiden hyväksi.

Viime aikoina Kiviniemi on tutkinut erityisesti nobelistien Albert Einsteinin ja Max Planckin musiikillisia yhteyksiä sekä heidän sävellystyötään, improvisointiaan ja urkujensoittoaan. Kiviniemi on luennoinut aiheesta kotimaan lisäksi Yhdysvalloissa, Venäjällä, Itävallassa, Saksassa ja Serbiassa.

Kiviniemi kuuluu maailman eniten levyttäviin klassisen musiikin taiteilijoihin. Tähän mennessä Kiviniemeltä on ilmestynyt noin kaksisataa levytystä. Luterilaisen Kulttuurin Säätiö myönsi marraskuun 2019 alussa Kiviniemelle tunnustuspalkinnon kunnioittavasta tavasta pitää urkutaidetta esillä niin Suomessa kuin ulkomailla.

Kalevi Kiviniemen Organ Cosmos -urkukonsertti Meilahden kirkossa Helsingissä sunnuntaina 24.11.2019 kello 18. Konserttiin on vapaa pääsy.

Teksti: Kirsi Kiviharju, Pekka Hako, kuva: Heikki Tuuli