Kohtaamisen ammattilaisia 150 vuotta – Töölöntorilla tavataan 2.4.

28.3.2022 12.30

Diakoniatyöntekijämme ovat tavattavissa Töölöntorilla lauantaina 2.4. kello 10–14. Tule keskustelemaan ja vaihtamaan ajatuksia heidän kanssaan! Tarjoamme 150 ensimmäiselle annoksen kasvishernekeittoa. Samalla voit halutessasi tehdä lahjoituksen vuoden 2022 Yhteisvastuukeräykseen, jonka tuotolla autetaan koronapandemian seurauksista kärsiviä lapsia ja nuoria Suomessa ja maailmalla.

Diakoniatyötä jo 150 vuotta

Tiesitkö, että vietämme tänä vuonna diakoniatyön 150-vuotisjuhlavuotta? Syyskuussa tulee kuluneeksi 150 vuotta siitä, kun ensimmäinen diakonissa Matilda Hoffman vihittiin virkaansa Pietari-Paavalin kirkossa Viipurissa 1.9.1872.

Diakonissat työskentelivät 1800-luvun loppupuolella ja 1900-luvun alkupuolella diakonissalaitoksissa, joissa myös koulutettiin diakonissoja. Tuohon aikaan diakonissat olivat naisia, mutta nykyisin tehtävässä nähdään sekä miehiä että naisia. Diakonissoilta vaadittiin halua ja kutsumusta seurata Jeesuksen esimerkkiä, eli pitää huolta heikommassa asemassa, esimerkiksi surun ja sairauden keskellä elävistä ihmisistä.

Diakonissalaitos koki muutoksia sotien jälkeen ja mm. koulutusta ja sisarkotijärjestelmää uudistettiin. Myös vuonna 1943 kirkolliskokouksen tekemä päätös diakonian virasta seurakunnissa muutti diakoniatyön suuntaa. Kirkolliskokouksen antamassa päätöksessä määrättiin, että jokaiseen seurakuntaan oli palkattava diakoniatyöntekijä.

Diakoniatyö mukana arjessa

150 vuoden aikana diakoniatyöntekijät ovat toimineet erilaisissa tilanteissa kohtaamisen ammattilaisina. Diakoniatyö on ollut läsnä erilaisten kriisien, kuten nälänhädän, sotatilan, kulkutautien ja talouskriisien aikana. Tilanteista riippumatta diakoniatyö kulkee ihmisen rinnalla kohdaten ja kuunnellen sekä auttaen mahdollisuuksien mukaan.
Kohtasimme ihmisiä viime vuonna diakoniatyössä vastaanotoilla ja kotikäynneillä yli 2000 kertaa. Tämän lisäksi kohtasimme heitä arjen kysymysten äärellä ryhmä-, retki- ja ruokailutoiminnassa.

Torilla tavataan!

Kolme sisarta, joista kaksi diakonissaa ja yksi koesisar, istuvat diakonissalaitoksen edustalla 1930-luvulla. Kuva Diakonissalaitos.